Některé automobilky omezují provoz. Česka se to zatím netýká

Japonská automobilka Toyota dnes oznámila, že kvůli nedávnému zemětřesení a všemu, co následovalo, odkládá uvedení dvou nových modelů z řady Prius na trh. Podle expertů se podobné zprávy budou množit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automobilka. Ilustrační foto

Automobilka. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Potvrzuje to například i list New York Times, podle kterého narušení komplexních dodavatelských řetězců, v nichž Japonci hrají významnou roli, může vést k dočasnému zastavení výroby Volva. Stejně tak jsou v ohrožení i někteří výrobci autosoučástek využívající komponenty vyráběné v Japonsku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel Sdružení automobilového průmyslu Antonín Šípek ve Světě o jedné.

V České republice zatím k žádné mimořádné situaci, která by vyžadovala zvláštní opatření, podle ředitele Sdružení automobilového průmyslu Antonína Šípka nedochází. „Všichni výrobci i dodavatelé zatím vyrábějí podle plánu bez omezení výrob,“ uvedl Šípek.

Navíc v mnoha českých firmách, které používají japonské součástky, prý mají zajištěné zásoby minimálně do poloviny až konce dubna. „Samozřejmě se hledají i náhradní výroby, náhradní dodavatelé v evropských nebo i asijských zemích, které nebyly postiženy tak jako Japonsko,“ přiblížil Šípek.

Podle něj je pro případy nenadálých přírodních katastrof dobré zajistit si druhé dodavatele. „Mít takzvanou druhou opěrnou nohu,“ řekl ředitel Sdružení automobilového průmyslu

Někteří experti spekulují dokonce o tom, že by vzhledem k situaci mohli prodejci aut zvýšit cenu. Nebo by mohli být přinejmenším méně ochotní nabízet slevy a zvláštní bonusy, což cenu ve skutečnosti svým způsobem také zvyšuje. Šípek to ale nepředpokládá. „V současné době cenové války to bude velice těžko možné,“ poznamenal.

Ceny automobilů ale podle něj už nemůžou jít o moc níž. „Spíše naopak, ale nebude to u současných modelů, ale tak, jak budou na trh výrobci uvádět nové modely, tam bude i celá řada nových prvků a s tím souvisí i zvýšení ceny,“ předpokládá Antonín Šípek.

Roman Chlupatý, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme