Některé české kanceláře už ruší zájezdy na jihovýchod Asie

Jak česká ekonomika reaguje na katastrofu v jihovýchodní Asii? Až 20 tisíc českých turistů mělo tuto sezónu navštívit oblast postiženou tsunami. Některé české cestovní kanceláře zájezdy ruší. Sami turisté ale zájezdy příliš neruší. Na druhou stranu by mohly klesnout ceny zájezdů do postižených oblastí. Analytici navíc odhadují, že turisté by se mohli do postižené oblasti vrátit během několika týdnů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

turistky na ostrově Pchi Pchi

turistky na ostrově Pchi Pchi | Foto: EPA

Některé české cestovní kanceláře ruší zájezdy do oblasti postižených tsunami. Dovolené, které měly začít včera a dnes zrušila například cestovní kancelář Fischer. Její mediální zástupkyně Dita Stejskalová Radiožurnálu řekla, že těmto klientům cestovka vrátí peníze. "Co se týká zájezdů, které jsou naplánovány na začátek ledna, tam situaci stále ještě řešíme. Podle toho, jak se situace v postižených destinacích bude vyvíjet, podle toho také musíme rozhodnout, zda bude možné zájezdy uskutečnit. Pakliže to z objektivních příčin možné nebude, tak klientům nabídneme náhradní destinace nebo navrácení finančních prostředků."

Podle Stejskalové cestovka zatím nezaznamenala žádné hromadné rušení zájezdů. Klienti prý mohou do postižených zemí cestovat i nadále, protože některé oblasti jsou v naprostém pořádku. "Jsme s nimi v kontaktu a vědí, že je budeme informovat, jak se situace vyvíjí, aby se mohli v klidu rozhodnout. Domnívám se, že se v těchto destinacích budou snažit, aby se situace vrátila do normálu, záleží rezort od rezort, podle toho, jak moc byl každý z nich postižen."

Podle Jaromíra Beránka, šéfa společnosti Mag Consulting, zatím není možné říct, jak dlouho bude pokles turistiky v oblasti trvat, protože zatím nejsou známy přesné škody. Pokud živel zasáhl jen pobřeží, je možné, že se turisté na postižená místa vrátí během několika málo týdnů. "Já se domnívám, že cestovní kanceláře rozhodně nebudou ve ztrátě a nezaznamenají újmu, protože své zákazníky převezou na Kubu, do Karibiku, do Brazílie anebo do jiných oblastí."

Oblast je přitom mezi českými turisty docela oblíbená. Letos ji mělo navštívit až 20 tisíc lidí z České republiky. Nejvíce Čechů každoročně jezdí do Thajska. Letos jich mělo být až 14 tisíc. Kvůli zemětřesení by mohly klesnout ceny těchto zájezdů, ale podle Beránka to nebude o moc. "Musíme si uvědomit, že pro naše občany je naprosto rozhodující cena letenky, která je zhruba 60-70 procent veškerých nákladů na zájezd. Pokud nám cílová destinace zlevní o 20-30 procent, promítne se to pouze v tisícikorunách v celkové částce."

Markéta Kaclová, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme