Některé cestovní kanceláře žádají pomoc od státu

Hospodářská krize zasáhla i české cestovní kanceláře. Část z těch, které vozí klienty do Chorvatska, žádají proto pomoc od státu. Ekonomický úpadek by podle nich měl být označen za důsledek zásahu vyšší moci. To by jim totiž umožnilo otevřít smlouvy a znovu jednat o objednaných ubytovacích kapacitách a cenách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

v letadle

v letadle | Foto: Jana Šustová | Zdroj: Český rozhlas

Dohodly je totiž za jiných podmínek, než které jsou na trhu teď. A jejich dodržení by některé malé i střední cestovky nemusely zvládnout. V českém právním řádu je vyšší moc definována jako výjimečná situace, kterou smluvní strany nemohou ovlivnit. Tyto podmínky podle Jaromíra Beránka ze společnosti MAG Consulting naplňuje i hospodářská krize.

"Ani jedna ze smluvních stran, například naše cestovní kancelář, nebo chorvatská přijímací cestovní kancelář, tuto krizi nezpůsobily a nemohou ji ani z našeho pohledu ani významně ovlivnit. Je otázkou, zda to mají vzájemně cestovní kanceláře, jak naše, tak zahraniční, ve smlouvě ve smlouvě zakotveny."

Ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda řekl deníku E15, že podle něj recesi za zásah vyšší moci označit nelze a o pomoci cestovkám neuvažuje.

Milan Kopp, Monika Rybáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme