Některé cigarety podraží

Některé druhy cigaret podraží. Ode dneška totiž vstupuje v platnost nový systém spotřební daně pro tabákové výrobky. Způsob výpočtu spotřební daně je tak stejný jako v zemích Evropské unie. Daň se bude skládat ze dvou částí. Kuřáci zaplatí za každou krabičku 7 korun 20 haléřů plus 22 procenta z ceny. Ty by měly být od září stejné u všech prodejců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podle mluvčího Ministerstva financí Libora Vacka se může nový způsob konstrukce spotřební daně promítnout i do cen cigaret. "Vzhledem k tomu, že ta konstrukce je taková, že u nejprodávanějšího druhu cigaret zůstává celková spotřební daň stejná, tak ani v ceně těchto cigaret by se to nijak zásadně projevit nemělo. U některých dražších druhů cigaret právě ta percentuální část mírně zvedá celkovou sazbu spotřební daně, naopak u těch levnějších typů cigaret celková sazba spotřební daně mírně klesá."

Stát bude určovat ceny cigaret. Jednotlivé značky by přitom od září měly podle mluvčího ministerstva financí Libora Vacka stát u všech výrobců stejně. "Tu cenu bude určovat Ministerstvo financí na základě podkladů dodaných jednotlivými výrobci a dovozci. Struktura těch podkladů je dána příslušnými zákony a předpisy a na základě těchto dodaných podkladů a dokladů Ministerstvo financí stanoví cenovým výměrem onu jednotnou cenu, kterou budou vývozci a dovozci počínaje 1. zářím tohoto roku povinni tisknout na kolky, kterými označují jednotlivé cigarety."

Markéta Kaclová, Bohumír Mazáč Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme