Některé daňové ráje podepsaly s Británií dohodu o sdílení informací

Některé daňové ráje už nejsou, co bývaly. Britská vláda podepsala s Bermudami, Kajmanskými ostrovy a dalšími finančními centry, kam si bohatí lidé „odkláněli“ své zisky, dohodu o sdílení daňových informací. Britská vláda tvrdí, že chce zabránit jak daňovým únikům, tak praní špinavých peněz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance, peníze

Finance, peníze | Foto: Free Digital Photos

„Jde o iniciativu, se kterou začala britská vláda vlastně už před pěti lety, kdy propukla mezinárodní globální finanční krize a kdy větší transparence v místech, kde se tradičně praly a perou špinavé peníze, byla jedním z požadavků nápravy finančního světového řádu. A britská vláda jaksi cítila odpovědnost, a po pěti letech tedy dosáhla se svými závislými územími dohody,“ řekl spolupracovník Českého rozhlasu ve Velké Británii Ivan Kytka.

Sdílení informací by mělo podle Kytky znamenat, že by se k nim měly zprostředkovaně dostat i finanční úřady dalších zemí. „Například Francie nebo Německa, jak je v té dohodě uvedeno,“ řekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dohoda mezi Británií a některými daňovými ráji o sdílení informací byla tématem Tomáše Pavlíčka a jeho hostů na Rádiu Plus

Daňoví inspektoři, a pro případ trestného činu i detektivové, by se měli dozvědět o pohybech na určitých kontech či informace o jejich majitelích. „A v ideálním případě také o nezaplacených nebo zaplacených daních,“ dodal Kytka.

Mezi zmiňovaná území podle něj patří Bermudské ostrovy, Kajmanské ostrovy, Montserrat a další území. Jsou však i taková, která se na seznamu vydaném britským ministerstvem financí neobjevila, jako například Gibraltar.

Podle Kytky dohoda o sdílení informace na britské daňové poplatníky příliš nedopadne, a to nejen proto, že daňových rájů je mnohem více.

„Z pohledu britského daňového poplatníka ta britská závislá území nejsou jediným a nejsou možná ani ideálním místem pro to, pokud někdo z Britů chce, řekněme, ulít peníze v zahraničí,“ konstatoval Kytka.

Daňové ráje | Foto: Michal Jindra

Tomáš Pavlíček, Ivan Kytka, Vojtěch Kouřímský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme