Některé přestupky dražší, plyn zlevňuje

Od 1. dubna bychom si měli více hlídat svůj občanský průkaz. Pokud ho totiž zničíte, bude vás to stát pět tisíc korun - to je o dva tisíce více než dosud. Pětitisícová pokuta vás také čeká, když občanský průkaz dáte do zástavy nebo zapomenete nahlásit ztrátu. V takovém případě se tedy rychle obraťte na policii nebo okresní úřad.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

plynový hořák

plynový hořák | Foto: MORA Moravia, a. s.

Pokud budete někdy přespávat v hotelu, nenechávajte svůj občanský průkaz na recepci. Dosud se stávalo, že občanky třeba od recepční vybírali a vrátili je až po zaplacení účtu. Také je by v tomto případě čekala vyšší pokuta - 5 tisíc korun. Od dubna zdraží také výběry malých částek na přepážkách České spořitelny - platit se bude dvojnásobek - tedy 30 korun. Zdražuje také třeba pivo Starobrno a to až o 45 haléřů

Mění se také pokuty za přestupky. Pokud pojedete po dálnici bez dálniční známky - hrozí vám pokuta až 15 tisíc korun, to je třikrát více než dosud. Draho vás výjde také parkování na místě, které je určené pro zdravotně postižení. Platila se tisícovka teď to bude pětkrát tolik a ještě k tomu zaplatíte náklady za odtažení vozu. Novela také zpřesňuje podmínky, za kterých může ředič odmítnout dechovou zkoušku nebo lékařské vyšetření. Testy se daly odmítnout s tím, že vyšetření je nebezpečné pro vaše zdraví. Ode dneška se ale tento argument už ale uznávat nebude a taková osoba může dostat 15tisícovou pokutu a přijít na dva roky o řidičák.

Vůbec poprvé v historii u nás plyn zlevní - pro domácnosti v průměru o 8,2 procenta. Pokud tedy na plynu pouze vaříte nebo vám ohřívá vodu - zaplatíte od dubna ročně o 151 až 756 korun méně. Pokud používáte plyn ještě i na topení, můžete ušetřit řádově tisíce. Velkoodběratelé se mohou těšit na zlevnění o více než 9 procent.

Milan Kopp, Helena Šulcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme