Některé služby budou od nového roku levnější

Kadeřnictví, oprava jízdních kol, rekonstrukce soukromých bytů a řada dalších služeb od příštího roku pravděpodobně zlevní. Rozpočtový výbor sněmovny odsouhlasil přesun řady položek z devatenácti do devíti procentní sazby DPH.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kadeřnictví

Kadeřnictví | Foto: Jan Rosenauer

Snížení sazeb je výsledkem dohody evropské sedmadvacítky v době českého předsednictví. Nižší daně budou podle ministra financí Eduarda Janoty nejspíš od začátku příštího roku.

"My jsme navrhovali měsíc od doby, kdy tato novela bude podepsána panem prezidentem, projde sněmovnou a senátem a bude uveřejněna ve sbírce zákonů. Dnes ale padl fixní termín 1. ledna, takže pokud vše proběhne hladce a já věřím, že ano, tak by měl být 1. leden dnem účinnosti této novely," řekl Janota.

Přesunem řady položek ze základní do nižší sazby DPH přijde státní rozpočet ročně asi o 7 miliard korun. Přestože rozpočtu teď hrozí více než dvousetmiliardový schodek, nepřijetí normy ministr financí Janota odmítl vzhledem k našim závazkům k Evropské unii.

Čtěte také:
Vláda schválila přesun restaurací či kadeřníků do nižší sazby DPH

Igor Maňour, Vladan Dokoupil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme