Některé státy jsou kvůli vysokým cenám ropy připraveny sáhnout do rezerv

Dva biliony dolarů by v letošním roce měly zaplatit země za dovoz ropy, pokud by se ceny této suroviny udržely na současné úrovni. Cena severomořské ropy Brent se nedávno vyšplhala dokonce na 128 dolarů za barel, což je jen asi 20 dolarů pod rekordem z roku 2008. I když ceny benzínu a nafty rostou také kvůli daním, nejvíce je ovlivňuje právě světová cena samotné ropy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropná plošina - ilustrační foto

Ropná plošina - ilustrační foto | Zdroj: Reuters

Na benzínce v centru Prahy můžete natankovat litr naturalu za 38,50 a nafty za 38,40. Vysoké ceny pohonných hmot a ropy samotné netrápí samozřejmě pouze Česko, ale všechny státy, které musí ropu dovážet.

„V posledních několika měsících tlačily cenu ropy vzhůru především dva faktory. Prvním z nich je napětí spojené s Íránem, kdy EU a Spojené státy zavedly vůči zemi embargo,“ řekl analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Druhým faktorem je podle jeho slov extrémně uvolněná monetární politika centrálních bank v posledních měsících, kdy Evropská centrální banka v podstatě svými kroky způsobila, že investoři začali opouštět konzervativnější investice nebo začali přesouvat kapitál do rizikovějších tříd aktiv jako jsou například akcie nebo komodity, a to podpořilo i ropu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Silvie Třeslínové o vysokých cenách ropy ve Večerním Radiožurnálu.mp3

Kvůli vysokým cenám ropy už proto země jako Francie, Velká Británie a Spojené státy uvažují o uvolnění svých strategických zásob. Avšak důležité je, jestli a nakolik by tato další ropa s cenami na trhu pohnula.

„Záleželo by na tom, kdy by rezervy uvolnily a především na tom, jak velké množství by to bylo. Dokážu si nicméně představit, že kdyby opravdu uvolnily strategické rezervy, tak že by cena ropy Brent mohla poklesnout pod 120 dolarů za barel a možná i v určitém případě by se mohla podívat až na 115 dolarů za barel,“ uvedl Petr Čermák.

Uvolňování rezerv ale dlouhodobě cenu ropy nestlačí. Užívají se spíše pro překlenutí období, kdy z nějakého důvodu není dostatek ropy na trhu, jako například v loňském roce po výpadku libyjské těžby nebo dříve ve Spojených státech po hurikánu Katrina.

Jak dlouho se tak budou ceny ropy držet vysoko je spíše záležitostí globální politiky a možných konfliktů v zemích vyvážejících ropu.

Silvie Třeslínová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme