Některé stavební firmy se bojí zneužití peněz při odstraňování povodňových škod

Odstraňování následků letošní povodní přinese příležitosti i stavebním firmám. Některé z nich ale mají obavy ze zneužití peněz. Zadávání zakázek v takzvaném režimu nouze bez výběrového řízení nevěří více než dvě třetiny podniků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hasiči na Litoměřicku pomáhají po povodních. Mlékojedy 12.6.

Hasiči na Litoměřicku pomáhají po povodních. Mlékojedy 12.6. | Foto: HZS Ústeckého kraje

Způsob zadávání zakázek v takzvaném režimu nouze by měl urychlit opravy klíčových staveb. Někteří experti například zmiňují mosty, budovy před zřícením nebo příjezdové cesty k vesnicím.

Někteří šéfové stavebních firem se obávají, že obce budou udělovat práce rychleji než normálně, což povede k vyšším maržím. Ty podle nich nebudou srovnatelné s těmi, které jsou u standardních výběrových řízení. Vyplývá to z průzkumu společnosti CEEC Research, kterého se zúčastnilo více než 100 významných stavebních firem.

Po rychlých a nejnutnějších opravách by ale měly firmy o zakázky soutěžit běžným způsobem. I tam částečně podniky vidí problém. Společnosti podle ČTK nevěří průběhu tendru.

Šéfové stavebních podniků očekávají průtahy řízení. A to hlavně kvůli tomu, že proti jeho výsledku se budou odvolávat firmy, které neuspěly. To ovlivní jak celý tendr, tak i začátek výstavby projektu.

Výrazné změny ve stavebnictví kvůli povodním nenastanou

Práci lidem přinesou hlavně opravy komunikací. U staveb a rekonstrukcí domů nebo bytů jsou odborníci skeptičtější. Většina majitelů si budovy opraví sama nebo částečně s pomocí stavební firmy.

Například podle šéfa Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václava Matyáše nemohou firmy čekat velký nárůst zakázek. Půjde spíše jenom o jednorázové řešení, které ale může částečně pomoct. Výrazné změny ve stavebnictví podle odborníků kvůli povodním nenastanou, a to jak letos, tak i příští rok.

V celém sektoru stavebnictví klesají tržby a objem celkových zakázek. Stavebnictví se nedaří podle statistiků už několik let po sobě. Například v dubnu se stavební výroba meziročně propadla o více než 11 procent. Mírné oživení podle některých expertů můžeme čekat nejdříve na konci příštího roku.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme