Některé stavební pozemky od ledna zdraží až o stovky tisíc korun

Stavební pozemky od příštího roku zdraží až o pětinu. Podle developerů je důvodem novela zákona o dani z přidané hodnoty, která bude mít vliv i na cenu parcel.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prázdné pozemky v lokalitě Nad Hájovou v Lokti na Sokolovsku

Prázdné pozemky v lokalitě Nad Hájovou v Lokti na Sokolovsku | Foto: Pavla Sofilkaničová

V současnosti jsou pozemky, na kterých nejsou vedené inženýrské sítě jako elektřina, voda nebo třeba kanalizace, od daně osvobozené.

Praxe je ale taková, že sítě jsou v blízkém okolí, často záměrně za hranicí pozemku. Parcela se i tak prodává za účelem výstavby.

To se ale změní novelou zákona o dani z přidané hodnoty, která mimo jiné upřesňuje definici stavební parcely. Stavebním pozemkem nově budou i místa, ke kterým jsou přivedeny inženýrské sítě, a to i přesto, že na ně ještě nebylo vydáno stavební povolení nebo souhlas s provedením stavby.

Na pozemky, které dnes developeři prodávají bez daně, se od příštího roku bude vztahovat 21procentní daň z přidané hodnoty. Znamená to, že cena se zvýší v řádech statisíců korun, u některých větších pozemků pak může jít i o miliony.

„Výrazně zdraží pozemky soukromníkům, kteří si kupují parcelu pro výstavbu rodinného domu od developerů, kteří jsou plátci DPH. Zdražení je natolik významné, že předpokládáme, že dojde k výraznému zmražení výstavby rodinných domů,“ říká ředitel společnosti Ekospol Evžen Korec.

Novinka se naopak nedotkne plátců DPH, kteří si můžou daň odečíst. Podle jednatele společnosti Remax Jana Zachystala se dani vyhnou jen ti, kteří se budou řídit těmito pravidly.

„Do konce roku existují tři způsoby, jak se tomu vyhnout: předat nemovitost nabyvateli, tedy kupujícímu, obdržet cenu od kupujícího na účet, anebo převzít vyrozumění katastrálního úřadu o zápisu změny vlastnického práva,“ vyjmenovává.

V takovém případě bude pozemek zdaněn podle současných pravidel, prodejní cena tedy nebude zatížena DPH.

Simona Bartošová, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme