Některé země EU včetně Česka zastavily dovoz ropy z Íránu

Evropské státy postupně zastavují dovoz ropy z Íránu. Dnes se k nim podle Evropské komise přidaly i Česká republika, Belgie a Nizozemsko. Řecko, Španělsko a Itálie začaly dovoz omezovat. Přestože embargo na dovoz íránské ropy plánuje EU zavést až od července, řada velkých firem už hledá jiné dodavatele.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropovod

Ropovod | Foto: stock exchange

Samotný Teherán odvetou za sankce, které na něj za jeho kontroverzní jaderný program EU uvalila, oznámil o víkendu zastavení vývozu ropy do Francie a symbolicky do Velké Británie, která už s ním ale neobchoduje.

„Export ropy do britských a francouzských společností byl zastaven. Budeme prodávat naši ropu novým zákazníkům," píše se podle agentury Reuters na internetových stránkách íránského ministerstva ropného průmyslu.

Přehrát

00:00 / 00:00

ČR přestala dovážet ropu z Íránu. Jak to ovlivní to ceny u čerpacích stanic, zjišťoval redaktor Ondřej Bouda.

Velcí dovozci se na zastavení dovozu íránské ropy ale připravovali. Například do Británie se už v posledním čtvrtletí loňského roku žádná íránská ropa nedovezla. A na francouzském trhu to v tuto chvíli znamená přibližně šestiprocentní výpadek. Všechny země tvrdí, že mají dostatečné zásoby, aby výpadek nahradily.

České republiky se výpadek íránské ropy téměř nedotkne. Podle statistik ministerstva průmyslu a obchodu se začala íránská ropa dovážet do Česka teprve v roce 2009. Tehdy činila necelé půl procento celkového mixu, v roce 2010 pak dvě procenta a za první tři čtvrtletí loňského roku asi 3 procenta.

„Pro Českou republiku je otázka dovozu ropy z Íránu naprosto nepodstatná, procento dodávek je velice nízké a velice rychle se dá nahradit. ČR spíš zajímá, jestli se situace podaří uklidnit a třeba ceny pohonných hmot potom následně klesnou,“ uvedl v Ozvěnách dne analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka.

Úplně už dovážet íránskou ropu přestaly Belgie, Nizozemsko, Velká Británie, Rakousko a Portugalsko. Klíčové země jsou ale v tomto směru pro Teherán Španělsko, Řecko a Itálie, které jsou největšími evropskými odběrateli íránské ropy. Ty ropu zatím dále kupují, ale odběr omezují.

„Tyto tři země odebírají asi 75 procent ropy, která proudí do EU. Právě pro ně Evropská komise vymyslela přechodné období do léta, aby se stihly zajistit dodávkami, aby si vyjednaly kvalitní středně a dlouhodobé kontrakty s jinými zeměmi,“ vysvětlil analytik.

Přehrát

00:00 / 00:00

Téma jsme v Ozvěnách dne rozebrali s analytikem společnosti Cyrrus Janem Procházkou.

Nejvíce ohrožené embargem je Řecko, které má ve svém mixu dokonce 30 procent íránské ropy. Téměř třetina jeho dovozu pochází právě z Íránu a teď hledá vhodné alternativy.

Celkem si Evropa bude muset hledat náhradu asi za 5 procent dovezené ropy. Podle analytika se dá říci, že embargo na dovoz íránské ropy evropské státy ‘vykryjí‘ bez větších potíží, jen je potřeba nasmlouvat jiné zdroje.

„Situace je mnohem jednodušší v tom, že ropa na trhu nechybí. Že se vlastně jen mění dodavatelsko-odběratelské vztahy. Z íránské ropy si asi více ukousne Čína a zapojí se tam státy východní polokoule. A EU se zase více zaměří třeba na dodávky z Afriky,“ přiblížil Procházka.

Přesto úvahy, že by se sankce neměly nijak dramaticky odrazit na cenách pohonných hmot na kontinentu, platí ale podle analytika jen částečně. „Jen v tom případě, že se situace nějak nevyhrotí, že se třeba neuzavře Hormuzský průliv, že Izrael nezaútočí na Írán a nepokusí se zničit jejich údajné jaderné zbraně, nebo se nezneklidní nějaká nestandardní řešení situace v Sýrii a podobně,“ přiblížil.

Sankce dopadají na životy obyčejných Íránců

Embargo Evropské unie začíná dopadat na životy obyčejných lidí v Íránu. Teherán se sice orientuje především na asijský trh, kde nemá problémy s lidskými právy ani svým atomovým programem, ale do EU vyáží pětinu celkové těžby ropy a dvacet procent ropných příjmů je velký podíl. A to zvlášť v době, kdy se i třeba s Čínou dohodl na snížení dodávek.

V posledních týdnech si lidé v Teheránu stěžují, že všechno zdražuje a oni už si nemohou dovolit řadu věcí, na které byli dosud zvyklí.

Sankce by tak podle odborníků mohly mít vliv i na výsledek parlamentních voleb, které jsou naplánované na 2. března.

Jitka Malá, Ondřej Bouda, bre, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme