Někteří europoslanci jadernou energii podporují, jiní ji nechtějí

Stále živá jaderná havárie v japonské elektrárně Fukušima dnes rozbouřila diskusi v Evropském parlamentu. Členské státy s různou mírou intenzity diskutují o budoucnosti tohoto způsobu získávání energie. Třeba v Německu se spekuluje dokonce o úplném odklonu od nukleárních zařízení. A ve hře jsou taky zátěžové testy všech jaderných elektráren na území sedmadvacítky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V současnosti má Evropský parlament 785 členů ze všech 27 zemí EU. Třetinu tvoří ženy.

V současnosti má Evropský parlament 785 členů ze všech 27 zemí EU. Třetinu tvoří ženy.

Názory europoslanců, které zazněly při debatě o tom, jaké si vzít poučení z havárie v japonské jaderné elektrárně ve Fukušimě, se dnes různily v závislosti na politické frakci.

Evropští lidovci podporují zátěžové testy jaderných elektráren, které mají být transparentní. Nelze se ale podle nich zcela vzdát jaderné energie, která pokrývá značnou část spotřeby elektrické energie.

Český poslanec za sociálnědemokratickou frakci Pavel Poc uvedl, že úvahy o odklonu od jádra jako v něm jsou nebezpečím pro naši energetickou bezpečnot – odstavení jaderných elektráren v reakci na Fukušimu podle něj zavání populismem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu Pavel Novák mluví o názorech europoslanců na jadernou energetiku ve Stalo se dnes na Radiožurnálu.mp3

Podobně i zástupce konzervativců, britský europoslanec Giles Chichester upozorňoval, že je velký rozdíl mezi prvními japonskými reaktory starými už skoro 50 let a novými technologiemi, které se uvádějí do provozu v Evropě. Odmítá proto úvahy o moratoriu na stavbu dalších jaderných elektráren.

„Musíme zjistit, k čemu vlastně došlo, než budeme podnikat nějaké kroky ke změnám v naší už tak dost impozantní bezpečnostní kultuře v Evropě. Souhlasím s tím, že musíme posílit bezpečnostní opatření, ale nesmíme jednat zbrkle,“ řekl.

Z řad Sjednocené evropské levice zazněla výzva EK připravit rozvrh ukončení užívání jaderných elektráren v celé Evropě.

Samozřejmě i frakce Zelených o sobě dala vědět. Na začátku jednání si její členové stoupli v poslaneckých lavicích a ukázali plakátky se symbolem radioaktivity – přeškrtnutý zelený plakát s větrnou elektrárnou.

Spolupředsedkyně frakce Rebeca Harmsová apelovala na to, aby zátěžové testy byly povinné a ne Dobrovolné. Upozornila, že asi není úplně důvěryhodné, když je budou provádět národní orgány dohledu nad jadernou bezpečností, které mohou mít národní zájem na prohlášení elektrárny za vyhovující.

Japonská jaderná elektrárna Fukušima | Foto: Reuters

Rebeca Harmsová stanovila také požadavky na to, jak by se mělo s výsledky zátěžových testů naložit.

„My Zelení očekáváme, že zátěžové testy budou sestaveny tak, aby z nich vyplývalo, které elektrárny jsou nevyhovující a které se mají jako první odstavit. Měl by z nich také vyplývat harmonogram pro opuštění jádra, který by začínal teď a končil řekněme v roce 2025,“ uvedla.

Výzvu Evropské komisi a členským zemím budou poslanci schvalovat zítra. Nebude pro ně nijak závazná. Jaderná bezpečnost je v pravomoci členských zemí a Unie může pouze doporučovat. Na to, aby nařídila povinné zátěžové testy, nemá pravomoc.

Pavel Novák, Veronika Sedláčková, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme