Někteří experti by sjednocení sazeb DPH uvítali

ODS chce zavést jednotnou sazbu daně z přidané hodnoty, a to nejméně ve výši 17 procent, upozorňují dnešní Hospodářské noviny. V době krize by předseda strany Mirek Topolánek podle listu usiloval o to, aby bylo sjednocení sazeb DPH rozpočtově pozitivní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

detail korunové mince

detail korunové mince | Foto: Česká národní banka

Což v praxi znamená, že by Česko muselo namísto dnešní snížené sazby ve výši deseti procent a základní dvacetiprocentní sazby přijmout jednotnou sazbu alespoň ve výši 17 procent, spočítaly Hospodářské noviny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom Pavel Sobíšek by sjednocení daní uvítal

Při jednotné sazbě daně ve výši 16 procent by totiž veřejné rozpočty podle výpočtů listu ročně 12 miliard korun tratily. Co by jednotná sazba DPH znamenala pro českou ekonomiku a státní pokladnu, o tom jsme mluvili s hlavním ekonomem UniCredit Bank Pavlem Sobíškem.

"Sjednocení sazeb DPH do jedné bych přivítal a myslím, že takové řešení má řadu dlouhodobých výhod a jenom jednu krátkodobou nevýhodu. Mezi výhody bych řadil především jednodušší správu daní, ale také by odpadly dnes časté nelogické případy.

"Když si koupím párek a k tomu rohlík v samoobsluze, obojí je zdaněno 10 procenty,ale když si koupím párek v rohlíku, počítá se to jako služba stravovacího zařízení s daní 20 procent" připomněl Sobíšek.

Obchodníci by neprodělali

Za jedinou nevýhodu označil vliv na cenovou hladinu. "Samozřejmě, pokud by se horní sazba snížila o 3 procentní body, znamenalo by to, že většina cen v této kategoriích by zůstala stejná a případně by si marži zvýšili obchodníci. Zatímco u dolní sazby by to už vedlo obchodníky k tomu, že by museli promítnout její zvýšení do cen. Zdražili by výrobky jako jsou potraviny, voda, léky," poznamenal Sobíšek.

"Inflace by jednorázově vrostla, na zvýšené úrovni by vydržela následujících 12 měsíců a poté by se vrátila na úroveň, kde ji centrální banka zhruba chce mít." Sobíšek si také myslí, že by nedošlo ke snížení spotřeby domácností.

Milan Kopp, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme