Někteří experti by uvítali řízený odchod Řecka z eurozóny

Řada ekonomů míní, že hrozba řeckého bankrotu se zvyšuje. Podle Morizte Kraemera z ratingové agentury S&P k němu může dojít už brzy. Bill Gross z největšího dluhopisového fondu světa PIMCO míní, že hrozbu řeckého bankrotu ještě zvýšilo páteční snížení ratingů devíti zemí eurozóny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecko

Řecko | Zdroj: Reuters

Blížící se jednání mezi zástupci Atén a mezinárodních organizací se tak jeví jako jedna z posledních příležitostí jak kolaps Řecka odvrátit.

Ilona Švihlíková z Vysoké školy mezinárodních a veřejných vztahů ve Světě o deváté však od této mise příliš nečeká. „Těch různých misí byla už celá řada a dospěly ke 2 závěrům: Za prvé neustálé kupování si času, které samo o sobě nic neřeší, a aplikaci drastických programů, které Řecko není schopné unést a dostává se ještě více do recese a poměr dluhu k HDP narůstá.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Ilona Švihlíková z Vysoké školy mezinárodních a veřejných vztahů ve Světě o deváté

„Neměli bychom se na tzv. bankrot dívat tak negativně. Myslím, že by to Řecku mohlo paradoxně pomoci. Mohlo by to být rozčísnutí recese, v níž se nachází.“

Švihlíková vysvětlila, že jde vlastně o neschopnost zaplatit dluh za stát. „Odchod z měnové unie by byl až další krok. Vše by spíše směřovalo k bankrotu řízenému, tedy k dohodě s věřiteli. A odchod z eurozóny by byl až krokem následným.,“

Atény čeká další den odporu proti úsporným reformám

Číst článek

„Dlouhodobě Řecko spoléhalo mimo jiné na záchranný fond EU, který byl od počátku silně nadhodnocen. Částky, které se uváděly, v něm nikdy reálně nebyly. Ve chvíli, kdy tolik zemí, včetně Francie, má nižší rating, nelze očekávat, že by fond mohl dostát finančním závazkům, jež uvádí,“ zdůraznila Švihlíková.

„Možná ještě v případě Řecka, ale bezesporu ne v případě dalších zemí, které na tom z hlediska hodnocení důvěry také nejsou moc dobře,“ připomněla.

Slabina rozpočtové dohody

Chystanou rozpočtovou dohodu EU Švihlíková nepřeceňuje. „Má restriktivní povahu. Ta dohoda si neklade zásadní otázku. Kde ta země má brát zdroje? Prostě země, nebo Portugalsko nejsou schopny ustát tlak společné měny, která je ušita na míru Německu.“

„Myslím, že by bylo lepší, kdyby Řecko nějakým řízeným způsobem z eurozóny odešlo, zdůraznila Švihlíková.

Protesty v ulicích

Tvrdá vyjednávání zástupců o další finanční pomoci či případném bankrotu Řecku budou dnes v Athénách provázet protesty a stávka. Řečtí zaměstnanci - hlavně ze soukromého sektoru - jsou ale jiného názoru a znovu se bouří proti propouštění, snižování mezd a zvyšování daní.

Stávka je podle zpráv zpravodajky Radiožurnálu Soni Dorňákové – Stamu omezena zatím na Atény, kde je uzavřené centrum a nefunguje metro. Městská doprava funguje pouze částečně. Stávkuje zejména soukromý sektor, ale nejvíce se lidí dotkne stávka lékařů v nemocnicích či pracovníků soukromých i veřejných sdělovacích prostředků.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v řeckých ulicích i na politické scéně informuje z Atén zpravodajka Radiožurnálu Soňa Dorňáková Stamu

Ratingová agentura Standard & Poor's včera snížila hlavní úvěrový rating Evropského fondu finanční stability z nejvyšší možné známky AAA o jeden stupeň. A uvedla, že Řecko velmi brzy čeká platební neschopnost.

Tato zpráva však na řecké politické scéně paniku nevyvolala, protože přechodná vláda skálopevně tvrdí, že má před sebou plán, který hodlá odsouhlasit ve čtvrtek. Jednání se soukromým sektorem jsou velmi tvrdá nicméně nezbytná, protože jsou podmínkou pro poskytnutí další části pomoci.

Jednání se soukromým sektorem docela "hoří". Pokud se Řecko s věřiteli nedohodne, údajně mu už v březnu hrozí bankrot. Splatné totiž začnou být dluhopisy v hodnotě 14,5 miliardy eur.

Milan Kopp, Roman Chlupatý, Marína Dvořáková, Soňa Dorňáková Stamu Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme