Někteří farmáři nezačali sít ozimy, nemají peníze na naftu

Český statistický úřad dnes zveřejní odhady sklizní za září 2009. V Libereckém kraji označují farmáři letošní úrodu obilí, řepky, brambor a dalších plodin za průměrnou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strniště

Strniště | Foto: Fotobanka stock.xchng

Problémem podle zemědělců nejsou výnosy, ale rekordně nízké výkupní ceny. Klesly na úroveň 90 let minulého století. Zemědělci mají problém splácet úvěry a nemají hotové peníze.

Podle předsedy Regionální agrární komory Roberta Erlebacha nemohli někteří farmáři ani zasít ozimy - neměli totiž na pohonné hmoty. "Prostě chybí prostředky na to, abychom tyto věci nějakým způsobem zvládali, pokud se nechceme ještě více zadlužovat," uvedl.

Navíc podle něj začíná platit vyhláška, která má ochránit půdu před půdní erozí. "Která od nového roku nařizuje, že na svazích nad 7 stupňů musí být zachováno strniště. Anebo to musí být zabezpečené jiným způsobem. Takže když tam dneska budeme mít strniště, tak budeme spíš splňovat podmínky," řekl Robert Erlebach.

Ivana Bernáthová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme