Někteří němečtí politici by nebránili posílení bruselských kompetencí

Předání dalších pravomocí směrem do Bruselu, tak vidí budoucnost Evropské unie nejvlivnější ministr financí ze zemí eurozóny Wolfgang Schäuble. Ten také připustil, že takový krok by znamenal změnu ústavy. Němci by o tom měli hlasovat v referendu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble | Zdroj: ČTK

Podle ministra financí Schäubleho může jednotný hospodářský prostor fungovat jen při omezení role národních vlád a parlamentů. V rozhovoru pro dnešní Spiegel připouští, že v Německu by si to vyžádalo nejspíš referendum o změně ústavy.

Už v pátek by měli šéfové evropských institucí předložit konkrétní návrhy směřující k hlubší integraci zemí EU. Podle německého ministra financí současná situace kolem eura ukazuje, že o klíčových věcech by se mělo rozhodovat v Bruselu, aniž by národní státy mohli rozhodnutí blokovat.

Budoucnost Evropy ale Wolfgang Schäuble nevidí ve federalizaci po vzoru USA nebo Spolkové republiky. Půjde prý o fascinující experiment.

Bývalý ministr financí a možný kandidát na kancléře za SPD Steinbrück očekává, že v příštích dvou letech dojde k referendu o Evropě. V případě Německa by šlo o novinku, lidé nehlasovali ani o sjednocení země, ani o zániku německé marky.

Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme