Někteří pojišťovací agenti mají chyby v daňových přiznáních, tvrdí finanční úřady

Finanční úřady dokončují celostátní kontroly u některých živnostníků, kteří podnikají v pojišťovnictví. Důvodem byly údajné daňové úniky. Podle generálního finančního ředitelství překročily několik desítek milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finanční úřad na Praze 1, poslední den k odevzdání daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob

Finanční úřad na Praze 1, poslední den k odevzdání daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob | Foto: Filip Jandourek

Finanční úřady si vybraly zhruba 9,5 tisíce živnostníků, kteří v pojišťovnictví podnikali v letech 2010 a 2011. Zajímaly je zejména údaje o příjmech. Český rozhlas některé podnikatele oslovil s dotazem, jestli se na ně někdy v minulosti kontroloři zaměřili. Část z nich se s úředníky kvůli tomu prý zatím nepotkala.

„Kontrolu z finančního úřadu jsem zatím nezažil, dosud úplně stačilo to, že jsem si odváděl sociální, zdravotní a daně. A nikdo mě nekontroloval ani nikdo za mnou nepřišel, žádnou kontrolu jsem nepodstoupil,“ potvrzuje jeden z nich.

Podnikání v pojišťovnictví je jednou z oblastí, na které se kontroloři soustřeďují. Vybraní živnostníci podle finančních úřadů nepodali daňové přiznání k dani z příjmů. Nebo ho naopak podali, ale s několika zásadními chybami.

„Provize, které berou tito finanční poradci, nemusí být zdaněny v plné míře, alespoň tak, jak se to zdá bernímu úřadu. Tak jsme si řekli, že se na ten segment prostě podíváme a buď se to potvrdí, nebo ne,“ vysvětluje generální ředitel Finančního ředitelství Jan Knížek.

Finanční úřady stále kontrolují vybrané živnostníky. Konkrétní výsledky budou ale zveřejněny už brzy, koncem října totiž celá akce skončí.

Únik za dva roky přes 50 milionů

Podle generálního finančního ředitelství nejsou daňové úniky pojišťovacích agentů vůbec malé. Ve zmiňovaném roce 2010 přesáhly 25 milionů korun a o rok později to bylo téměř 25 milionů.

Živnostníkům, kterým kontroloři zpětně prokážou nějaké chyby, hrozí pokuty za pozdní podání daňového přiznání. Nevyhnou se ani sankcím, které souvisejí s nepřiznáním příjmů. Pokutu dostanou i ti, kteří pozdě zaplatili daň.

V nejbližší době se kontroloři z finančních úřadů prý více podívají na prodejce aut, a to zejména na autobazary. Vedle toho také na drobné stavebníky, kteří nakupují zboží ve velkoobchodech. Úřady mají podezření, že někteří z nich nepřiznávají daň v plné výši.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme