Někteří zástupci státu v dozorčí radě ČEZu mohou přijít o místa

Akciový motivační program společnosti ČEZ umožňoval vydělávat desítky milionů korun i lidem, kteří v dozorčí radě firmy zastupovali stát a dokonce i těm, kteří už v dozorčí radě vůbec nejsou. To by se ale mělo změnit. Valná hromada ČEZu má totiž v červnu jednat o zrušení motivačního programu pro dozorčí radu. Zástupce státu v dozorčí radě, kteří přistoupili na motivační program, chystá odvolat ministr průmyslu Milan Urban.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektrárna Mělník

Elektrárna Mělník | Foto: Jan Rosenauer

Podle analytika společnosti Patria Finance Tomáše Gaťka by to bylo dobré rozhodnutí. "Motivační program dozorčí rady není standardní záležitostí u ostatních společností, čili jeho zrušení by mohlo být vnímáno pozitivně a mohlo by působit transparentně i pro danou společnost. Nicméně cena akcií na případné zrušení nebude výrazně reagovat, takže se spíše bude jednat o etickou záležitost," řekl.

Výměnu členů dozorčí rady schvaluje také předseda lidovců Miroslav Kalousek. "Pánové zcela určitě neporušili žádný zákon, ale pouze dodržování zákona nebylo jediné kritérium, které na ně bylo kladeno. Ta výměna je naprosto v pořádku," doplnil.

Ministr průmyslu Urban se podle Mladé fronty DNES chystá odvolat Václava Srbu a Pavla Šafaříka, kteří si za zvýhodněné ceny nakoupili akcie elektrárenské společnosti a následně na nich vydělali desítky milionů korun. Mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Ivo Mravinac ale zatím odvolání těchto členů dozorčí rady nepotvrdil.

"V této kauze mohu zatím potvrdit pouze dvě fakta. Na nejbližší valné hromadě bude opravdu zrušen opční program pro dozorčí radu, a to bez náhrady. Je zcela jisté, že dojde i k některým personálním výměnám, ale žádná jména zatím nejsou jasná," dodal.

Martina Vodičková, Naďa Bělovská, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme