Někteří zdravotníci by mohli získat jednorázovou odměnu

Lékaři a zdravotní sestry by měli do konce roku dostat jednorázovou finanční odměnu. Vyplynulo to z jednání ministryně Milady Emmerové a šéfa Lékařského odborového klubu Milana Kubka. Odboráři chtějí 30 procent průměrného platu. Tato částka je klíčová pro zachování reálných mezd.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékaři

Lékaři | Foto: FN Plzeň

Ministryně zdravotnictví proti návrhu LOKu nic nemá: " Ano souhlasím, jenomže jsem tento návrh dnes slyšela poprvé, a tak považuji za slušné a nutné oslovit ředitele těchto zařízení a záležitost s nimi konzultovat, než-li bych to vydávala za striktní příkaz." Kvůli mzdám svolá do dvou týdnů ředitele nemocnic.

Šéf LOKu Milan Kubek její rozhodnutí přivítal. Zatím slíbené peníze by totiž znamenaly propad reálných mezd: "Vzhledem k tomu, že dodatečné platy ve druhém pololetí budou vypláceny ve výši 10 procent (v prvním pololetí jsme dostali 10 procent), abychom celoročně dostali polovinu jednoho dodatečného platu - to je takové nouzové opatření, které může zajistit alespoň to, aby zdravotníkům příjmy neklesnou," poznamenal Kubek.

Předseda zdravotnických odborů Jiří Schlanger ale upozorňuje, že tohle přinese peníze pouze části lékařů a sester: "Samozřejmě, pokud by byla schopna to realizovat v přímo řízených organizacích, tedy těch, které jsou zřizovány ministerstvem zdravotnictví, tak to je profit pouze pro určitou skupinu zaměstnanců, protože ministerstvo vlastně nemá dopad na regionální síť nemocnic."

30 procent je částka, o kterou by se letos propadly reálné mzdy lékařů a sester, pokud by nemocnice platily tak, jak zatím platí. Ostatně právě mzdy jsou hlavní důvodem, proč z Česka odchází kvalifikovaný personál. Lékaři a sestry si u nás vydělají pouhých 20 procent toho, co nabízejí Němci nebo Holanďani. Statistiky říkají, že Českou republiku měsíčně opouští 20 až 30 lékařů. V nemocnicích teď chybí přes 300 doktorů, a to i přesto, že u nás pracuje přes tisíc lékařů z ciziny. U zdravotních sester je to podle LOKu situace ještě horší.

Milan Kopp, Dušan Valenta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme