Některým firmám se i v době recese daří. Otevírají nové haly a expandují do zahraničí

Dobrých zpráv není nikdy dost. Zvlášť když v době recese přicházejí z průmyslových podniků. K těm úspěšným patří například znojemská společnost Pegas Nonwovens nebo firma Alukov z Orli na Příbramsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Firma Alukov vyrábí zastřešení pro bazény či terasy

Firma Alukov vyrábí zastřešení pro bazény či terasy | Foto: Společnost Alukov

Společnost Pegas Nonwovens zaměstnává 550 lidí a při tržbách kolem pěti miliard má zisk 540 milionů korun. Vyrábí netkané textilie, které se používají na výrobky pro osobní hygienu, jako jsou třeba dětské pleny.

Ale také to mohou být zdravotnické a ochranné oděvy, jako chirurgické pláště, chemické obleky, ochranné kombinézy a roušky. Netkané textilie se ale používají i v zemědělství, nábytkářství a stavebnictví, třeba jako tepelné a zvukové izolanty, paropropustné zábrany pro stavbu střech nebo začišťovací textilie.

Největší výrobní závody má v Bučovicích a Přímětcích, teď ovšem také expanduje do Egypta. Začala vyrábět v novém závodě nedaleko Káhiry. Nová linka má zatím kapacitu 20 tisíc tun materiálu ročně, ale prý jsou předpoklady pro další zvyšování produkce. Investice vyšla firmu na jednu a půl miliardy korun.

Novou halu tento týden zprovoznila i další společnost, a to Alukov z Chrudimska. No nového provozu přijala dalších 140 lidí, takže celkem má téměř 400 zaměstnanců.

Vyrábí zastřešení pro bazény, terasy a vířivé vany. Tři čtvrtiny produkce vyváží do 40 zemí včetně Spojených států, Indie, Jižní Koreje, Nového Zélandu nebo na Island. Protože zákazníci mají různé požadavky, podnebí v Indii se totiž dost liší od toho na Islandu, musí být přizpůsobeny i hliníkové profily ze speciální slitiny.

A to je předností podniku. Profily, které tvoří nosnou konstrukci, musí být nejen stabilní, ale především vyrobené tak, aby se při stáčení nedeformovaly. Podnik měl loni při tržbách 334 miliony zisk téměř 13 milionů korun.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme