Některým pěstitelům hrozí kvůli neúrodě ovoce konec podnikání

Špatné prognózy se naplnily a některým pěstitelům ovoce hrozí krach. Už v průběhu jara přicházely znepokojivé zprávy o letošní úrodě. Především v Čechách mnohé stromy pomrzly a odborníci odhadují, letošní sklizeň bude nejnižší za posledních 50 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

skladovaná jablka

skladovaná jablka | Foto: Stanislav Peleška

Viceprezident Agrární komory Jindřich Šnejdrle Radiožurnálu řekl, že nejvíc jsou postiženi pěstitelé v Čechách, hlavně na Litoměřicku. Na Moravě je situace o poznání lepší, některých krajů se mrazy vůbec nedotkly.

„Informace skutečně nejsou potěšující. Zejména české kraje byly významným způsobem postiženy jarními mrazíky a jsou pěstitelé, kteří jsou totálně zlikvidováni a žádnou úrodu letos sklízet nebudou. Někteří budou muset po letošním roce skončit s podnikáním,“ uvedl Šnejdrle.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky a dopady letošní sklizně odhadovali v Ozvěnách dne viceprezident Agrární komory Jindřich Šnejdrle a analytik Petr Havel

Škody na letošní úrodě ovoce kvůli jarním mrazům přesáhnou podle odhadů půl miliardy korun. Agrární komora podle Šnejderleho jedná s vedením ministerstva zemědělství o výraznější pomoci postiženým pěstitelům, zatím ale neúspěšně.

Analytik Petr Havel doplnil, že kvůli neúrodě ovoce se dá očekávat i dopad do cen, neměl by ale být nijak výrazný. „Do letošního trhu zasáhly aféry s E.coli, takže si myslím, že nějaký dramatický nárůst cen nehrozí. Samozřejmě tuzemských produktů ovoce bude na našem trhu méně,“ odhaduje Havel.

U obilí by letos mohl být podle odhadů Agrární komory průměrný výnos vyšší než vloni, vzhledem k současnému počasí je ale ohrožená kvalita zrna. Zemědělci zatím sklidili desetinu obilí a 23 procent řepky. Nejdál žně pokročily u ozimého ječmene, který je pod střechou z 82 procent ploch.

„Co se týče množství obilí, nebudeme na tom špatně, může ale nastat problém, že se zhorší kvalita obilí, které sklízíme. Počasí, které v tuto dobu panuje na území České republiky, zejména v moravských krajích a na Vysočině, nevěští nic dobrého. V tuto chvíli se sklizeň prakticky zastavila,“ upozornil Šnejdrle.

Výhodou je diverzifikace

Na letošní mrazy doplatí krachem 100 až 200 ovocnářských firem. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu to řekl předseda Ovocnářské unie České republiky Martin Ludvík. Podle něj například u jablek ani slabá úroda ale nepovede ke zvýšení spotřebitelských cen:

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Ovocnářské unie České republiky Martin Ludvík ve Dvaceti minutách Radiožurnálu

“V globálu v rámci Evropské unie v letošním roce bude sklizeň jablek pravděpodobně průměrná, nebo jenom velmi mírně podprůměrná. A my předpokládáme, že ceny v žádném případě nestoupnou. Tu ztrátu českého trhu pokryje dovoz, který bude vyšší než v těch běžných letech.”

“Přežijí to zřejmě ti pěstitelé, kteří mají to svoje podnikání takzvaně diverzifikované. Nejvíce jsou ohroženy specializované podniky, to znamená ty, které jsou závislé výhradně na tržbách za ovoce,” poznamenal martin Ludvík.

Štěpánka Čechová, Tereza Janouškovcová Bartůňková, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme