Nekvalitních potravin není víc, jen se o nich víc mluví, tvrdí šéf kontrolorů

Plesnivé pečivo, zapáchající kuřecí maso, prošlé sýry i vejce a nebo hmyz v prodejně. To všechno našli kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v prodejnách po celém Česku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Regál s potravinami

Regál s potravinami | Foto: Jana Káninská

Kromě zkažených a nekvalitních potravin inspektoři hledali i ty špatně označené. A nebylo jich málo.

I když od začátku roku přibývá míst, kde inspektoři na různé nedostatky narazí, podíl nevyhovujících potravin v obchodech zůstává poslední dva roky zhruba stejný.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kontrolách SZPI mluvil v Ranním interview ředitel odboru kontroly Jindřich Pokora

Co se ale mění, je způsob informování o tom, co zemědělská a potravinářská inspekce odhalila. V Ranním interview to řekl ředitel odboru kontroly SZPI Jindřich Pokora.

„Ale co se týče úrovně potravin v obchodech, situace se v letošním roce rozhodně nezhoršila. Je spíš stejná jako v loňském roce.“

„Musíme si uvědomit jednu věc: potravinářská inspekce ročně zjišťuje cca nějakých 8000 nevyhovujících šarží potravin, ale těch šarží, které jsou u nás uváděny do oběhu, jsou statisíce, možná miliony. Jak koneckonců i svaz obchodu říká, ta situace zas tak dramatická není. Skutečně mění se především způsob podávání informací,“ poznamenal Pokora.

Šéfa odboru kontroly osobně letos nejvíce překvapila odhalení o výskytu hlodavců v některých prodejnách potravin.

„Ta situace, co se týče výskytu škůdců v obchodech, není příliš příznivá a počet těch zjištění se zvyšuje. Také situace z počátku letošního roku, kdy jsme zjišťovali v poměrně rozsáhlém měřítku klamavé obchodní praktiky, třeba prodlužování doby použitelnosti. Rozsah tohoto zjištění mě osobně překvapil,“ dodal Jindřich Pokora ze SZPI.

Alžběta Havlová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme