Nekvalitních potravin není víc, jen se o nich víc mluví, tvrdí šéf kontrolorů
Plesnivé pečivo, zapáchající kuřecí maso, prošlé sýry i vejce a nebo hmyz v prodejně. To všechno našli kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v prodejnách po celém Česku.
Kromě zkažených a nekvalitních potravin inspektoři hledali i ty špatně označené. A nebylo jich málo.
I když od začátku roku přibývá míst, kde inspektoři na různé nedostatky narazí, podíl nevyhovujících potravin v obchodech zůstává poslední dva roky zhruba stejný.
O kontrolách SZPI mluvil v Ranním interview ředitel odboru kontroly Jindřich Pokora
Co se ale mění, je způsob informování o tom, co zemědělská a potravinářská inspekce odhalila. V Ranním interview to řekl ředitel odboru kontroly SZPI Jindřich Pokora.
„Ale co se týče úrovně potravin v obchodech, situace se v letošním roce rozhodně nezhoršila. Je spíš stejná jako v loňském roce.“
„Musíme si uvědomit jednu věc: potravinářská inspekce ročně zjišťuje cca nějakých 8000 nevyhovujících šarží potravin, ale těch šarží, které jsou u nás uváděny do oběhu, jsou statisíce, možná miliony. Jak koneckonců i svaz obchodu říká, ta situace zas tak dramatická není. Skutečně mění se především způsob podávání informací,“ poznamenal Pokora.
Šéfa odboru kontroly osobně letos nejvíce překvapila odhalení o výskytu hlodavců v některých prodejnách potravin.
„Ta situace, co se týče výskytu škůdců v obchodech, není příliš příznivá a počet těch zjištění se zvyšuje. Také situace z počátku letošního roku, kdy jsme zjišťovali v poměrně rozsáhlém měřítku klamavé obchodní praktiky, třeba prodlužování doby použitelnosti. Rozsah tohoto zjištění mě osobně překvapil,“ dodal Jindřich Pokora ze SZPI.