Nelegální výrobou alkoholu jsou nejvíce postiženy malé likérky, tvrdí Sdružení výrobců lihovin

Sdružení výrobců lihovin už delší dobu upozorňovalo, že se na trhu objevuje nelegální alkohol. Podle zástupců sdružení to byla jen otázka času, kdy se objeví zdravotní problémy. Stát podle nich problém vnímal jako okrajový. Na nelegální výrobu nejvíce doplácejí malé likérky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lihovar Trmice

Lihovar Trmice | Foto: Tomáš Šácha

„My jsme jenom předpokládali, že je otázkou času, kdy se nějaký zdravotní problém objeví. Samozřejmě jsme nečekali, že to bude v takovém rozsahu a s takovými následky,“ říká předseda Sdružení výrobců lihovin Pavel Kučera.

Podle něj výrobci lihovin už delší dobu upozorňují, že se na trhu objevuje nějaký nelegální alkohol, většinou členů Sdružení výrobců lihovin.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ozvěn dne byl předseda Sdružení výrobců lihovin Pavel Kučera

„Pančeři si většinou vybírají takovéto menší likérky, které nemají vlastní lahve, uzávěry, mají levné etikety. Dají se jednoduše napodobit. My jsme daleko více postiženi nelegální výrobou. Už delší dobu upozorňujeme státní správu, že se tu objevuje zdravotně závadný alkohol,“ vysvětluje Kučera.

Stát podle Kučery upozornění vnímal jako okrajový problém. Úřady neměly informace o tom, že by se ve větší míře takový alkohol objevoval.

Kučera se nedomnívá, že by to někdo udělal schválně, aby vydělal peníze.

Metanol zřejmě zabíjel už v květnu. Patologové prověřují některá úmrtí

Číst článek

„Buďto to nastalo nějakou chybou nebo to bylo nějakým omylem tím, že se snažil vyčistit nějakou nemrznoucí směs nebo podobnou chemikálii, která se také zneužívá pro výrobu alkoholu. V posledním půl roce se začala dovážet nemrznoucí kapalina na bázi metanolu, nikoli lihu a bohužel ti podvodníci toto vůbec nezaregistrovali,“ prozrazuje Kučera.

Svaz obchodu a cestovního ruchu dnes vyzval obchodníky, aby zastavili prodej alkoholu, u něhož není záruka, že pocházejí z nezávadného zdroje.

Otázkou ale je, co je alkohol z nezávadného zdroje. Závadný alkohol se totiž objevil v okolkované lahvi v kamenném obchodě. Navíc šlo o výrobek velkých výrobců.

Policie dál pátrá po viníkovi otrav alkoholem. Konkrétní být nechce

Číst článek

„Kolek není zárukou, že je výrobek bezvadný. Já si myslím, že bezvadný výrobek je takový, který člověk koupí buď přímo v likérce, nebo v kritizovaných automatech. Je to výrobek přímo té likérky, není tam žádný prostředník,“ myslí si Kučera.

Aféra se podle Kučery dotkne především malých likérek: „Jednak k tomu přispívají i média, která prezentují ilustrační záběry - výrobky našich členů, i když se potom prokáže, že s tím nemají nic společného, tak nás to samozřejmě poškozuje."

Veronika Sedláčková, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme