Nelegální zaměstnávání cizinců by mělo být více postihováno

Nelegální zaměstnávání cizinců ve stavebnictví bylo jedním z témat, o kterých dnes jednal s premiérem Milošem Zemanem předseda Odborového svazu Stavba Stanislav Antoniv. Shodli se, že stát musí účinněji postihovat zaměstnavatele, kteří pracovníky ze zahraničí načerno zaměstnávají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda odborového svazu Stavba Stanislav Antoniv po schůzce řekl, že není třeba hledat novou metodu řešení tohoto problému, protože již existuje. Je jí důslednější postup cizinecké policie a úřadů práce hlavně vůči zaměstnavatelům, a to v souladu se stávající legislativou. Antoniv vyzval odboráře ve stavebnictví, aby v této věci s kompetentními státními úřady více spolupracovali.

K tvrdším postihům těch podnikatelů, kteří zaměstnávají nelegáně cizince, se přiklání i premiér Miloš Zeman. Soudí, že právě teď, vzhledem ke klesající nezaměstnanosti a zvyšujícímu se ekonomickému výkonu, jsou k tomu vhodné podmínky.

Stále více Ukrajinců odchází do zahraničí. Ve světě hledají hlavně práci, protože v jejich zemi je velmi špatná ekonomická situace. Jak uvádí náš zpravodaj v Rusku Petr Voldán, který Ukrajinu v poslední době několikrát navštívil, hospodářská situace Ukrajinců se navíc i nadále zhoršuje.

Sám prezident Leonid Kučma, proti kterému se stále zvedá vlna odporu, připouští, že jeho země patří mezi státy, ve kterých není jen vysoká, ale stále rostoucí chudoba. To podle Kučmy vede i k sociálnímu napětí. Prezident musel uvést, že platy se například na Ukrajině nezvyšují, naopak snižují. Průměrný plat odpovídá částce asi 20-25 dolarů. Důchody se potácejí ještě níž - kolem hranice poloviční. Stát navíc dluží lidem i ty malé peníze, které si vydělají. Ve státním sektoru dluží lidem více než půldruhé miliardy hřiven. (Jeden dolar je asi pět a půl hřivny.) Dalším z důvodů odchodu lidí z Ukrajiny je i nepříznivá politická situace. Napětí ve státě, kde vládne korupce, bují kriminalita, neřeší se sociální problémy.

Markéta Kaclová, Vlasta Valentová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme