Nelicencovaní obchodníci vykupují akcie za mnohem nižší cenu

Česká národní banka varuje občany před nevýhodnými výkupy akcií. Výzvy k prodeji akcií z kuponové privatizace nebo podílů ve fondech se objevují jako letáky v poštovních schránkách nebo v novinových inzerátech. Nabízené ceny jsou ale často až o polovinu nižší, než je aktuální hodnota cenných papírů. Zpravidla jde o obchodníky, kteří nemají povolení centrální banky k činnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Václav Šedý

Centrální banka zaregistrovala letos už několik takovýchto akcí. Další se chystá na 25. května do Brna. Postupně v restauraci Belcredi, v hotelu Kozák a v hotelu Slávie. Podle pozvánky nabízí organizátor za akcie United Energy 1100 korun, ovšem valná hromada této společnosti schválila cenu o více než 300 korun vyšší.

Mluvčí centrální banky Pavlína Bolchová potvrdila, že ještě větší rozdíly jsou u podílových fondů. "Například u akcií CS Fondů je cena nabízená za kuponovou knížku ve stejné nabídce čtyři a půl tisíce korun a cena zjištěná námi se pohybuje kolem devíti tisíc korun, takže je to téměř poloviční cena," řekla mluvčí.

Výši ceny mohou lidé zjistit například na internetových stránkách burzy nebo RM Systému. Pokud mají podílové listy podílových fondů, získají informace přímo u fondu, a tomu také mohou své podílové listy odprodat zpět. Fond je povinen je odkoupit do 15 dnů.

Obrátit se také mohou na licencovaného obchodníka. "Seznam licencovaných obchodníků s cennými papíry je možné získat na internetových stránkách České národní banky," doplnila její mluvčí. Tam můžete také najít seznam podílových fondů. Nejsou tam ale informace o cenách akcií.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme