Neloajalita k vládě stála křeslo šéfku Fondu národního majetku

Prezidium Fondu národního majetku odvolalo v noci předsedkyni výkonného výboru fondu Zdenku Němcovou. Důvodem bylo, že se Fond minulé pondělí na mimořádné valné hromadě ČEZ postavil proti vůli vlády a neschválil propojení elektrárenské společnosti s distributory elektřiny. Vedením FNM byl místo Němcové dočasně pověřen jeho první místopředseda Vladislav Raška. Kádrové změny Radiožurnálu potvrdil ministr financí a předseda prezidia fondu Jiří Rusnok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

elektrické vedení

elektrické vedení

Dodal, že Prezidium zároveň pověřilo výkonný výbor, aby do řádné valné hromady ČEZu 11. června odstranil právní a věcné překážky transakce.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Rusnok: Změny ve FNM

Bývalá šéfka Fondu národního majetku Zdenka Němcová považuje své odvolání za politický boj. Není si totiž vědoma žádného pochybení, které by jinak mohlo být důvodem pro rozhodnutí prezidia FNM odvolat ji z funkce předsedkyně.

Prezidium také rozhodlo o tom, že by řádná valná hromada ČEZ 11. června měla schválit vypracování nového znaleckého posudku transakce. Do doby konání hromady by měly být zároveň odstraněny i všechny její další věcné a právní překážky. ČEZ a dceřiná firma FNM Osinek se podle nejmenovaného zdroje musejí dohodnout na novém soudním znalci.

Posudek, který ocenil státní podíly v osmi distribučních firmách na 32 miliard korun a 66procentní podíl ČEZ v a.s. ČEPS zhruba na 15 miliard korun, kritizovali zejména ekonomové a opozice. Považovali ho za výhodný pro ČEZ a jeho minoritní akcionáře, ale nevýhodný pro stát. Konečné sumy by měly být odvozeny od obou ocenění.

Milan Kopp, Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme