Němci k nám jezdí pro benzín

Úměrně krátícímu se času, který bývá do rozšíření EU, roste nervozita německých politiků a obchodníků, zejména v souvislosti s tzv. benzínovou turistikou. A tak není divu, že Bavorsko, které má s ČR nejdelší hranici, otevírá v německém parlamentu otázku, jak zabránit tomuto druhu náchylnosti německých motoristů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

čerpací stanice

čerpací stanice | Foto: Jan Rosenauer

Bavorský ministr hospodářství Otto Wiesheu trvá na tom, aby spolková rada, kde strany CSU/CDU mají většinu, přijala pravidla na ochranu domácích prodejců pohonných hmot. Vzorem by mohl být italský model, podle kterého obyvatelé příhraničních oblastí dostávají slevy na benzín a naftu u regionálních čerpacích stanic, a nic je pak nenutí cestovat za hranici.

V Německu ovšem platí ekologická daň, která činí téměř tři čtvrtiny z jednoho eura vydaného za benzín. Státnímu rozpočtu tak ročně bezstarostně z minerálních paliv plyne 35,9 miliard. Benzínovou turistikou do České republiky naopak přichází o jednu miliardu eur.

Markéta Kaclová, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme