Němci kývli na záchranný úvěr pro Kypr. Ostrovní země dostane 10 miliard eur

Velkou většinou hlasů schválili němečtí poslanci pomoc pro Kypr. Jejich souhlas byl podmínkou pro transfer deseti miliard eur, tedy skoro 260 miliard korun. Ty by měly bankrotem ohroženému ostrovu ve Středomoří během příštích tří let poskytnout eurozóna a Mezinárodní měnový fond.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předsedkyně MMF Christine Lagardeová a německý ministr financí Wolfgang Schäuble

Předsedkyně MMF Christine Lagardeová a německý ministr financí Wolfgang Schäuble | Zdroj: Reuters

Kypr je čtvrtou zemí eurozóny, pro kterou německý parlament odhlasoval záchranný úvěr. Podle ministra financí Wolfganga Schäubleho je to nutný krok, aby problémy Kypru nepřerostly do problémů celé eurozóny.

Pomoc středomořskému ostrovu, v jehož bankách si schovávali peníze bohatí Rusové, přitom v Německu nevyvolávala velké nadšení. Podle opoziční SPD rozhodlo to, že k záchraně kyperských bank nedojde na úkor drobných střadatelů.

„Jsme solidární s Kyprem, ale ne s obchodním modelem, který z něj dělá daňový ráj,“ nechal se slyšet v Bundestagu bývalý šéf diplomacie Frank-Walter Steinmaier.

Finanční krize na Kypru - kyperská ekonomika | Foto: ČTK

Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme