Němci odmítají odpis další části řeckého dluhu. Je prý v rozporu s jejich zákony

Německá vláda nepodpoří další odpis řeckého dluhu. Údajně by to bylo v rozporu s německým právem. Podle zatím nepotvrzených zpráv chce odepsání další části řeckého dluhu navrhnout takzvaná Trojka, tedy Mezinárodní měnový fond, Evropská komise a Evropská centrální banka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá kancléřka Angela Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová | Foto: Markus Schreiber | Zdroj: ČTK

Mluvčí kancléřky Merkelové Steffen Seibert upozornil, že není možné poskytnout finanční prostředky někomu, u koho není jisté, že úvěr bude jednou schopen splatit. Pokud by došlo k odpuštění dluhů, nebylo by ale co splácet.

„Posledních několik dní slyšíme z Německa různé hlasy, je to taková ta tradiční mlhovina, kdy jedni volají po přísnějším postupu vůči Řecku, jiní naopak jsou mírnější. Ale to už se vlastně v minulosti opakovalo několikrát, vždycky když například bylo těsně před zveřejněním zprávy Trojky,“ uvažuje odborník na Německo Robert Schuster z Ústavu mezinárodních vztahů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odborník na Německo Robert Schuster z Ústavu mezinárodních vztahů a publicistka a překladatelka žijící v Řecku Soňa Dorňáková-Stamu přibližují aktuální problémy kolem řeckého dluhu

Zdá se, že Angela Merkelová kvůli blížícím se volbám upřednostňuje méně vstřícný přístup k řešení řeckých problémů.

Podle Schustera si ale kancléřka spíše uvědomuje, že dosavadní kurz ve vztahu k Řecku i obecně k záchraně eurozóny je výraznou většinou německé veřejnosti podporován.

„Když bude dělat, co dělala dosud, to znamená, že občas pohrozí, ale potom ve skutečnosti, když půjde do tuhého, tak nakonec ustoupí nebo poskytne nějakou úlevu, tak si myslím, že s touhle strategií může volby vyhrát,“ vysvětluje.

Německé koaliční strany nejsou v otázce jednání se zadluženým Řeckem zcela jednotné. V poslední době ovšem došlo k určitému názorovému posunu u bavorské CSU, která vůči Řecku zastávala tvrdý postoj, myslí si Schuster. Strana teď prý přistoupila na myšlenku Angely Merkelové nepřekročit mez, která už by byla pro Řecko nedůstojná.

Řečtí odborníci v reakci na zprávy z Německa upozorňují, že výroky politiků se často mění. Čekají proto, jak dopadne setkání kancléřky Merkelové s šéfkou Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeovou a jak se bude dál vyvíjet politická debata v Evropě. Dodávají ale, že se státním dluhem je nutné opravdu něco udělat.

Ondřej Černý, Markéta Bartošová, Soňa Dorňáková Stamu, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme