Němci opustí jadernou energii nejpozději do roku 2022

Německá vláda rozhodla, že nejpozději do roku 2022 uzavře všech 17 jaderných elektráren v zemi. Kabinet se tak vrátil k původnímu termínu z dob vlády kancléře Gerharda Schrödera.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf kanceláře kancléřky Ronald Pofalla, kancléřka Angela Merkelová a ministr hospodářství Philipp Rösler.

Šéf kanceláře kancléřky Ronald Pofalla, kancléřka Angela Merkelová a ministr hospodářství Philipp Rösler. | Zdroj: Reuters

Koalice podle očekávání plánuje ponechat natrvalo mimo provoz osm nejstarších německých jaderných reaktorů. Sedm jaderných reaktorů Německo dočasně uzavřelo v březnu v reakci na katastrofu v japonské jaderné elektrárně Fukušima a jeden je odstavený už delší dobu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodajka ČRo v Německu Klára Stejskalová v Dopoledním Radiožurnálu.

Jeden z reaktorů by ale měl zůstat až do roku 2013 v pohotovostním stavu pro případ nečekaného nedostatku elektřiny, což by přišlo na 50 milionů eur ročně. Tento záměr se nelíbí například opozici. Šest dalších reaktorů ukončí provoz do roku 2021 a tři nejmodernější odpojí Německo ze sítě o rok později.

Dohodu provázelo bouřlivé jednání do pozdních nočních hodin. FDP, na rozdíl od CDU, původně konkrétní datum odmítala.

Vládní koalice se zároveň dohodla, že atomovou daň, kterou měli zaplatit provozovatelé jaderných elektráren, nezruší. Provozovatelé jaderných elektráren za každý gram jaderného paliva odvádějí státu 145 eur.

Odpůrci atomu přišli o téma

Původně se předpokládalo, že vláda energetickým koncernům daň odpustí výměnou za předčasné ukončení provozu jaderných reaktorů. Peníze ale mají sloužit na investice do alternativních zdrojů energie.

Během víkendu také po celém Německu protestovalo na 160 tisíc lidí proti energii z jádra. Část veřejnosti si myslí, že by se od jaderné energie mělo upustit ještě v kratším horizontu, ale obecně rozhodnutím vlády přišli atomoví odpůrci o své téma.

Jaderné elektrárny Německo demonstrace | Foto: Reuters

„Veřejnost způsobila vzestup zelených a veřejnost, i ti, kteří nevolí zelené, většinově atomovou energii odmítají už dlouho,“ poznamenal spolupracovník ČRo v Německu Jaroslav Šonka.

Krátce před polednem předala spolkové vládě takzvaná etická komise svou zprávu. Ta do určité míry naznačuje, jakým směrem by se měla země v energetické oblasti vydat. Vláda chce nyní urychlit výstavbu nových tepelných elektráren. Novou cestou by pak měly být investice do plynových elektráren, které se budou stavět na jihu Německa, a také do obnovitelných zdrojů energie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupracovník ČRo v Německu Jaroslav Šonka a ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek ve Světě o jedné.

Český ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek doufá, že německá vláda má dobře promyšleno, jak odstavení jaderných elektráren realizovat. „Protože jinak bychom mohli mít trochu problém s tím, že příkon zejména z větrných elektráren by mohl způsobit potíže v naší přenosové soustavě,“ řekl Kocourek. Navíc by se to mohlo promítnout i do cen elektřiny.

Jitka Malá, Klára Stejskalová, Ondřej Černý, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme