Němci postaví za skoro půl biliónu korun železnici v Kataru

Ropný emirát Katar v Perském zálivu se dočká své první železnice. Několik špičkových tratí má za miliardy eur postavit německá železniční společnost Deutsche Bahn. Oznámil to její mluvčí s tím, že kontrakt má být podepsán už v neděli. Počítá se s účastí koncernu Siemens a německých stavebních firem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koncern Deutsche Bahn

Koncern Deutsche Bahn | Foto: www.db.de/site/bahn/de/start.html

Síť městských drah v metropoli Dauha, trať na mezinárodní letiště a také železnice do sousedního ostrovního království Bahrajnu. To všechno by měli Němci postavit a pokud je přesná zpráva listu Handelsblatt, dostanou za to zaplaceno skoro 17 miliard eur.

Katar teprve nedávno formálně založil železniční společnost. Do roku 2026 má dráha spojit Katarský poloostrov s přilehlou Saúdskou Arábií. Monarchie na západním pobřeží Perského zálivu navíc počítají s i napojením na Spojené arabské emiráty, které železnici také zatím nemají.

Dotyčné státy mají enormní příjmy z vývozu ropy. Jejich technologický rozvoj ale závisí výhradně na zahraničních dodavatelích.

Břetislav Tureček, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme