Němci prověřují prodej uhelné společnosti Mibrag. Tu vlastní český EPH

Německá policie vyšetřuje šéfa středoněmecké hnědouhelné společnosti Mibrag, která patří českému Energetickému a průmyslovému holdingu (EPH). Šéf Mibragu Joachim Geisler byl na začátku října dočasně odvolán z funkce. Vyšetřovatelé zatím případ blíže nekomentují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rýpadlo KK1300 je určeno pro povrchovou težbu na lomu v dolech Bílina.

Rýpadlo KK1300 je určeno pro povrchovou težbu na lomu v dolech Bílina. | Foto: Filip Jandourek

„Byli jsme doktorem Geislerem informováni o probíhajícím vyšetřování, ke kterému nám dal své vysvětlení a stanovisko, že je přesvědčen, že se nedopustil nedovoleného jednání a že vyšetřování bude uzavřeno v jeho prospěch,“ uvedl mluvčí společnosti Daniel Častvaj.

„Na tomto základě byl výkon jeho funkce pouze pozastaven a nedošlo k jeho odvolání,“ doplnil Častvaj.

Na případu pracují hned dvě státní zastupitelství, v Bochumi a v Halle. Bochumská prokuratura se zabývá okolnostmi prodeje Mibragu z roku 2009, kdy ho získalo české konsorcium složené z ČEZu a holdingu EPH.

Státní zastupitelství v Halle se případem také zabývá. Co přesně vyšetřuje, zatím neuvedlo.

Podle informací MDR Sachsen-Anhalt by se mohlo jednat o pozdější transformaci Mibragu. Polostátní ČEZ totiž odprodal svůj podíl holdingu EPH vedeným Danielem Křetínským v roce 2012.

Tento odprodej prošetřovala na podnět Nadačního fondu proti korupci také česká policie. ČEZ údajně prodal svůj podíl za výrazně nižší cenu, než za jakou ho kupoval. Policie v Česku však případ letos na jaře odložila.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme