Němci řeší, co je v nejistých dobách tou správnou investicí

Už večer začnou jednat evropští státníci o dalších krocích vedoucích k záchraně eura. Důvěra obyvatel v tuto měnu mezitím slábne. Každý druhý Němec se bojí, že jeho úspory ztratí na hodnotě. Vzhledem k rostoucí finanční krizi narůstá počet těch, kteří řeší, co je v tuto dobu tou správnou investicí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

obchodní třída

obchodní třída | Foto: Jan Rosenauer

Podle dnes zveřejněného průzkumu si 46 procent Němců není jisto, zda je o jejich peníze dobře postaráno. Klesá zájem o akcie a dluhopisy. A i když kurs eura je navzdory krizi stabilní, třetina Němců mu přestává věřit. Čím dál více tedy rostou obavy z toho, že peníze uložené v bankách ztrácejí nebo začnou ztrácet na hodnotě.

Přehrát

00:00 / 00:00

O obavách Němců z inflace mluvila ve Světě o jedné zpravodajka ČRo v Berlíně Klára Stejskalová

Němci proto začínají investovat do nemovitostí. Hodně Němců se rozhodlo pro rekonstrukce, přestavby bytů. Tisíce majitelů domů mění střechy, o 22 procent stoupl prodej nových kuchyní, podobně je to také s koupelnami. V tuto chvíli hlásí firmy zabývající se rekonstrukcemi koupelen, že mají objednávkové listy zaplněné až do příštího roku.

Všechny průzkumy ukazují, že lidé mají obavy z toho, že jejich peníze skutečně ztratí na hodnotě, a proto se rozhodli pro investice tohoto druhu. Mimochodem, tady v Berlíně si řadu bytů kupují nejen Němci, ale i Řekové, kteří mají obavy, že o euro přijdou úplně.

Zlato, šperky, mince ...

Roste také zájem o nákup zlata, nejen o zlaté cihly, ale i o zlaté šperky. Za první pololetí roku stoupl dovoz o 60 procent a činil půl miliardy eur. Ovšem není všechno zlato, co se třpytí. V novinách se tak objevují rady, aby lidé třeba investovali do akcií firem těžících zlato. Nebo v případě nákupu zlata aby si ho kupovali od renomovaných prodejců.

Mnozí Němci tak letos najdou pod stromečkem zlaté pruty či zlaté mince. Právě zlaté mince jsou dalším artiklem, na který experti v novinách a časopisech upozorňují. Historické mince si uchovávají hodnotu i v dobách inflace, mají větší hodnotu než aktuální peníze.

Dokonce prý letos řada firem objednala svým zaměstnancům jako vánoční dárek zlatou pamětní minci. Ale samozřejmě i tady se objevují varování před nákupem na bleších trzích. Před nákupem podobného dárku je nejlépe se vybavit numismatickou literaturou.

Klára Stejskalová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme