Němci řeší hrozbu blackoutu po odpojení jaderných elektráren

Plánované vypnutí sedmi nejstarších jaderných reaktorů provázejí v Německu obavy. Řeší se nejen to, zda vítr a slunce dokážou chybějící energii z jádra plnohodnotně nahradit, ale také stabilita a rozsah rozvodných sítí a hrozba výpadků elektřiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stožáry vysokého napění

Stožáry vysokého napění | Foto: ČEZ

Elektrárny na obnovitelné zdroje, které mají dodávky z odstavených jaderných elektráren nahradit, stojí v Německu především na severu, na pobřeží Baltu. Odběratele a větrné elektrárny bude muset spojit 380 tisíc kilometrů nových kabelů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Svět o druhé Rádia Česko se věnoval hrozbě výpadků proudu po odstavení některých jaderných elektráren v Německu

To zřejmě zdraží elektřinu v Německu ale i u nás. „Náklady na elektřinu vyskočí už v příštím roce, výrazněji pak v dalších letech až o deset procent, pokud Německo neuvede zpět do sítě odstavené jaderné elektrárny,“ popisuje redaktorka Markéta Bartošová. ČEZ v souvislosti s tím už oznámil, že zvýší cenu elektřiny v příštím roce a v letech následujících.

„Provozovatelům rozvodných sítí nastanou problémy s tím, aby udrželi napětí v síti konstantní,“ vysvětluje Bartošová. „Větrným elektrárnám není možné nařídit, kolik energie vyrobit,“ dodává. Proud pak vzniká ve vlnách a teče tam, kde má nejmenší odpor. To může vést k přetížení sítě a dokonce i k výpadkům.

A to se přeneseně může dotknout také České republiky. „Je to problém, který se řeší 20 let. Němečtí kolegové hovoří o tom, že mají problémy s tím, jak rozvést po Německu současnou výrobu z obnovitelných zdrojů a především z větru,“ říká předseda představenstva a generální ředitel společnosti ČEPS, která elektřinu v české síti rozvádí, Vladimír Tošovský. Česká přenosová síť se v minulosti už několikrát rozkývala právě kvůli německým větrným elektrárnám. „Kývání letí i k nám, frekvence je po celé Evropě stejná,“ dodává Tošovský.

Obavy ale tlumí energetický poradce Dalibor Stráský: „Já bych se toho nebál. Z toho důvodu, že kdyby došlo k nebezpečí, tak česká přenosová síť má možnost se od německé odpojit,“ říká. „Odpojení je řešení krajní, nelze takto provozovat energetickou soustavu, která má být stabilní,“ oponuje ale Tošovský.

Naďa Bělovská, Markéta Bartošová, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme