Němci se bojí přílivu pracovníků po otevření trhu 1. května

Už za dva dny se pro Českou republiku zcela otevře německý a rakouský pracovní trh. Německo a Rakousko byly jedinými zeměmi Unie, které využily celého období k ochraně svého trhu. Od 1. května poslední překážka padne. Mnozí Němci se tohoto data obávají. Braniborský ministr práce Günter Baaske tvrdí, že Německo se na tento krok dostatečně nepřipravilo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Příbrami se učí operovat lékaři z celé Evropy

V Příbrami se učí operovat lékaři z celé Evropy | Foto: Zdeněk Hejkrlík

Berlín a Braniborsko počítají, že po prvním květnu sem přijde kolem 35 tisíc nových lidí z Východu.

„Pokud jde o čísla, tak skutečně nemám představu, kolik lidí z Polska, Čech, Estonska a dalších zemí sem přijde. Odhady se velmi různí. Podívejte, v Británii a Irsku v roce 2004 počítali se dvěma sty tisíci a nakonec to bylo jeden milion devět set tisíc, a to bylo číslo, které Brity zaskočilo,“ řekl Günter Baaske.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor zpravodajky Českého rozhlasu v Německu Kláry Stejskalové s braniborským ministrem práce Günterem Baaskem, .mp3

Dnes je ovšem jiná situace. Německu naopak odborné kvalifikované síly zoufale chybí.

„Ano, takové lidi hledáme. Techniky, lékaře. Už teď v našich nemocnicích, například v Cottbusu, pracuje spousta Poláků, Rusů, Maďarů. Kdo má vzdělaní, ten je tu vítaný Chybějí nám inženýři, experti na přírodní vědy. Když se tu takoví lidé budou ucházet o práci, tak řekneme fajn, pojďte k nám,“ uvedl ministr.

Po pádu zdi odešlo z Braniborska na západ do starých spolkových zemí přes milion lidí. „Doufám, že se volná místa podaří zaplnit právě odborníky z Polska, Slovinska nebo Česka,“ doplnil Günter Baaske.

Otázkou je, nakolik se tito lidé do Německa pohrnou. „Ano, překvapilo mně, že například ve Vroclavi u Siemensu mají inženýři úplně stejné platy jako tady v Německu,“ poznamenal ministr práce.

Strach o práci

Z průzkumů německé průmyslové a obchodní komory vyplývá, že tři čtvrtiny německých zaměstnanců se bojí, že přijdou o místo.

„Ale samozřejmě, že tu panují obavy. Právě jdu ze setkání zástupců 52 podniků z celého Braniborska. Mnozí se bojí, že lidé přijdou o práci, protože především Poláci budou ochotni dělat za nižší platy. Myslím, že Německo je špatně připraveno. Sedm let přechodného období jsme nevyužili k ochraně německých zaměstnanců,“ řekl Günter Baaske.

Za hlavní problém považuje skutečnost, že se v Německu nepodařilo uzákonit minimální mzdu. V posledních měsících se o tom sice hodně diskutovalo, ale k přijetí zákona nedošlo. Jak ale ministr přiznal, s výjimkou příhraničních oblastí v Braniborsku lidé zvláštní důvod k obavám nemají. Průměrný plat tu dosahuje 63 procent platu v zemích bývalého západního Německa.

„Jak říkávám, kdo si chce vydělat, být dobře zaplacený, nepůjde do Frankfurtu nad Odrou, ale do Frankfurtu nad Mohanem. Navíc značnou roli hraje i jazyk, ne každý umí dobře německy,“ uzavřel braniborský ministr práce.

Klára Stejskalová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme