Němci si kladou otázku, zda euro neskončí

Rok 2012 bude obtížný, prohlásila v novoročním projevu německá kancléřka Merkelová, která se nesnažila malovat budoucnost na růžovo. Na rozdíl od některých německých ekonomů je ale přesvědčená, že ze současné krize vzejde silnější Evropa se stabilní měnou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro, eura, peníze

Euro, eura, peníze | Zdroj: Reuters

Německo má za sebou velmi úspěšný rok. Ekonomika je na tom dobře. Automobilový průmysl, jedna z vlajkových lodí německého hospodářství, mluví o rekordním prodejích. Počet nezaměstnaných je nejnižší od sjednocení. Přesto lidé často místo o euru mluví o teuru, měně, za kterou draho zaplatili.

Euro přineslo vyšší ceny, ale tu nejvyšší teď Němci platí za jeho záchranu. Optimismem hýří pouze ministr financí Wolfgang Schäuble, podle kterého se podaří krizi brzy překonat:

Přehrát

00:00 / 00:00

Bude rok 2012 rokem překonání eurokrize nebo rokem, kdy jednotná evropská měna skončí? Tuto otázku si kladou v Německu ekonomové i obyčejní obyvatelé

„Když se nám podaří přesvědčit finanční trhy, bude euro silnější než dosud. Naopak mám obavy, že euro bude tak silné, že to také nebude dobré pro světové hospodářství.“

Naopak přední ekonomové čekají, že se krize ještě zhorší. Experti z Commerzbank nevidí v dohledu žádné trvalé řešení. Hospodářská analytička Beatrice di Mauro Weder varuje před koncem eura.

Šéf svazu německých exportérů BGA Anton Börner je na rozdíl od většiny přesvědčený, že Německem by to sice otřáslo, ale druhá největší proexportní světová ekonomika by takový otřes zvládla.

„Euro je velmi důležité, ale ne tak důležité. Můžeme žít i bez eura. Když se podíváte na německý export, rosteme v Číně, Indii, Latinské Americe. Všechno jsou to země, kde se neplatí eurem. Pokud jde o eurozónu, nejde o euro, ale o vnitřní volný trh, to je hospodářsky důležité,“ soudí Börner.

Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme