Němci si možná připlatí za sladké. Politici diskutují o zvýšení daní za kalorické bomby

V Německu stále stoupá počet obézních lidí. Politici proto při jednání o velké koalici v Berlíně diskutují o možném zvýšení daně z vysoce kalorických potravin. Pokud nová vláda plán prosadí, zdraží například gumoví medvídci, čokoláda nebo chipsy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sladkosti (ilustrační foto)

Sladkosti (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Zvýšení daně by se mělo týkat všech potravin, které mají více než 275 kalorií na 100 gramů, což obsahuje většina cukrovinek, fastfoodů včetně v Německu oblíbeného Currywurstu, různé mastné výrobky nebo sladké limonády.

Politici z CDU a SPD, kteří vyjednávají o koaliční smlouvě, by chtěli takto získané peníze věnovat na prevenci a léčbu nemocí vyplývajících z obezity. Podle statistik se v současnosti náklady na léčbu pohybují kolem 17 miliard eur ročně.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možném zvýšení daně z vysoce kalorických potravin v Německu informovala zpravodajka ČRo Klára Stejskalová

Nadváhou v Německu trpí 67 procent mužů a 52 procent žen. Alarmující je především narůstající obezita mezi mládeží, s kilogramy navíc se potýká 15 procent dětí. Kromě uvalení daně se v Německu také mluví i o důrazném varování, které by musely kalorické potraviny mít na obalu.

V Evropě zatím podobné daně příliš populární nejsou. V Dánsku ani ne po roce devítiprocentní daň na tučné výrobky zrušili, stejně dopadla daň na sladké limonády a pivo. Po jejím zavedení je začali Dánové nakupovat právě v Německu nebo ve Švédsku. Lidé navíc nepřestali škodlivé potraviny kupovat, jen kupovali ty levnější a méně kvalitní.

Francouzi si připlácejí za veškeré nápoje slazené cukrem nebo umělými náhražkami. Daň na potraviny s vysokým obsahem tuku a soli zavedli také v Maďarsku, nevztahuje se však na tradiční maďarskou kuchyni, například na husí sádlo. Daň se netýká ani fastfoodů.

Němci se proto inspirují v Mexiku, kde jsou také zdaněny všechny potraviny s obsahem kalorií 275 na 100 gramů a vyšším.

Klára Stejskalová, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme