Němci si začali užívat prodloužené otevírací doby obchodů

Když se řekne revoluce, vybaví se vám asi většinou změna režimu v té které zemi, provedená ne zrovna v rukavičkách. Pro Němce je ale teď revolučním krokem něco mnohem neškodnějšího - prodloužení otevírací doby obchodů ve většině spolkových zemí. Dlouholeté tabu prolomili jako první v Berlíně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nákup

nákup | Foto: Jan Rosenauer

Obchodníci tam teď mohou mít otevřeno od pondělí do soboty 24 hodin. Desetkrát ročně pak mohou obyvatelé a návštěvníci německé metropole nakupovat i v neděli. Náš berlínský zpravodaj Jiří Hošek se zajímal o to, jak nová pravidla fungují v praxi.

Na prostranství před poměrně drahým, leč oblíbeným obchodním domem Kaufhof na Alexandrově náměstí je i ve všední den večer plno. Mohou za to nejen stánky s občerstvením a pouliční kapela, ale hlavně skutečnost, že má Kaufhof nově otevřeno až do 22 hodin.

"Je to správné, absolutně v pořádku, prostě muselo k uvolnění otevírací doby dojít. Vždyť si vezměte další profese - zdravotní sestry a jiní musejí taky o víkendu do práce. Jen doufám, že na to zaměstnavatelé zareagují vytvořením nových pracovních míst."

"Jakožto metropole bychom měli mít ve všední den otevřeno do 22 hodin a taky o nedělích - jen tak udržíme krok s dalšími světovými městy. V restauracích a hotelích lidé pracují ještě mnohem déle, než do deseti večer."

Spokojeností nad delšími nákupy nezářili jen zákazníci obchodního domu, ale taky jeho ředitel Detlef Steffens: "Třeba v takovém Hannoveru v nedalekém Dolním Sasku otevírací dobu nezměnili a obchody tam zavírají stále ve 20 hodin. V neděli tam pak nemají otevřeno vůbec. Když vezmu prvních šest prosincových dnů, tak jsme dosáhli mnohem vyššího obratu, než kolegové v Hannoveru a to je naše konkurenční výhoda."

Je zajímavé, že ne všichni ale novému trendu podlehli - třeba módní řetězec H&M se možnosti otevřít dveře svých obchodů i v neděli vzdal.

To, že mohou mít berlínské obchody desetkrát ročně otevřeno i v den pracovního klidu se nelíbí mocnému odborovému svazu Ver.di. Ostře proti, i když z jiného důvodu, je taky evangelická církev. Ta dokonce zvažuje, že by se do věci měl vložit Ústavní soud, protože základní dokument neděli, jakožto den pracovního klidu, zvláštním způsobem ochraňuje.

"Železné zákazy, že po 18. hodině už člověk nesmí nakupovat, mi taky přišly idiotské a nepraktické. Je velmi příjemné mít možnost si koupit nějakou tu drobnost třeba v osm večer. Že se to v Německu z ničeho nic změní na 24hodinový prodej, a k tomu co nejvíc nákupních nedělí, je ale iracionální. Od příštího týdne proto budeme lidem prostřednictvím plakátů připomínat, že se dá během adventní neděle dělat něco smysluplnějšího, než bloumat po krámech. Slogan naší církve zní: "My jsme měli v neděli vždycky otevřeno...," zasvěcuje mě do strategie evangelické církve Wolfgang Barthen z farnosti v Berlíně-Schönebergu.

Detlef Steffens ale jeho úhel pohledu odmítá: "Církvi se to pochopitelně nelíbí, stejně jako odborům, ale argumentujeme tím, že když v neděli otevíráme ve 13 hodin, má každý zákazník přece možnost zajít si dopoledne na mši. Podívejte se do silně katolického Polska - tam mají obchody otevřeno celou neděli a lidé stojí před kostely fronty!"

Prodavačka v parfumerii obchodního domu balí zákazníkům zboží do vánočního papíru, na rtech má profesionální úsměv a netváří se, že by ji delší pracovní doba nějak rozčilovala.

"Takhle před Vánocemi je to podle mého názoru dokonce dobré a správné. Jinak si ale nejsem jistá, jestli se to vyplatí. Byla jsem tu minulou neděli, přišla skutečně spousta lidí, ale kupovali toho velmi málo. Snad se to další neděle zlepší, to už půjde opravdu do tuhého, co se týče vánočních nákupů!"

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme