Němci zřejmě budou odcházet do důchodu až v 67 letech

Od roku 2012 by měli Němci chodit do důchodu až v 67 letech. Návrh příslušného zákona schválila vláda kancléřky Angely Merkelové. Revoluční krok ale počítá jen s velmi pomalým zvyšování věku pro odchod do penze. Ten v současné době činí 65 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německé důchodkyně

Německé důchodkyně | Foto: David Šťáhlavský | Zdroj: Český rozhlas

Hranice pro odchod do penze se zprvu má zvyšovat o jeden měsíc ročně, až od roku 2024 by to pak měly být měsíce dva. V 67 by pak měli odcházet na odpočinek lidé narození v roce 1964 a mladší.

Předčasný odchod do důchodu je možný po dosažení 63 let - penze se ovšem bude dotyčnému pochopitelně krátit a sice o 0,3 procenta za každý měsíc.

Ministr práce a vicepremeiér Franz Müntefering zákon obhajuje mimo jiné snahou zlepšit postavení dříve narozených na pracovním trhu. Müntefering upozorňuje na to, že jen necelá polovina Němců starších 55 let má práci.

Nezaměstnaní vyššího věku, kteří přijmou hůře placené zaměstnání, mohou v budoucnu počítat s dorovnávacími příspěvky od státu. Proti návrhu už ostře vystoupila německá odborová centrála DGB.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme