Německá automobilka Daimler chce snížit počet pracovních míst

Německé automobilky pociťují stále citelněji dopady finanční krize. Koncern Daimler pošle své zaměstnance na prodlouženou vánoční dovolenou. Kromě toho se výrobce luxusních vozů chystá snížit počet pracovních míst.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automobily na výrobní lince

Automobily na výrobní lince | Foto: Pavel Kozler

Platná dohoda s odbory neumožňuje vedení automobilky do roku 2011 propouštění z provozních důvodů. Koncern chce ale zaměstnancům největšího závodu v Sindelfingenu nabídnout možnost předčasného odchodu do penze nebo přechod na částečný úvazek. Automobilka Daimler se už rozhodla na plných pět týdnů zastavit výrobu.

Mercedes-Benz naposledy rušil pracovní místa před třemi lety, kdy tučné odstupné získalo 9.700 lidí. Automobilka bojuje s prudkým propadem odbytu, kvůli němuž poslala 150 tisíc svých zaměstnanců na přinejmenším měsíční vánoční dovolenou. Také automobilka Opel, která patří americkému General Motors, dočasně zastavila výrobu v polské továrně.

"Pokud se situace na světovém trhu po Novém roce nezmění, bude Daimler muset zkrátit týdenní pracovní dobu," prohlásil personální ředitel společnosti Günther Fleig. V Německu je přitom v současnosti nejméně lidí bez práce za posledních 16 let. Jejich počet klesl pod magickou hranici tří miliónů.

Automobilový průmysl v Česku letos a začátkem příštího roku zřejmě propustí až 10 tisíc lidí. Podle odborníků pocítí dopady finanční krize víc dodavatelé autodílů než samotné automobilky. Mladoboleslavská automobilka, kde se vyrábějí škodovky, už zastavila na týden práci.

Celý automobilový průmysl na starém kontinentu teď žádá od Evropské komise 40 miliard eur půjček. Jeho představitelé argumentují, že v současné hospodářské krizi nemohou dostát závazku na vývoj ekologičtějších vozů.

Jiří Hošek, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme