Německá banka Hypo Real Estate má znovu vážné potíže

Spolková vláda údajně zvažuje zestátnění hypoteční banky Hypo Real Estate. Ta byla první velkou obětí finanční krize u našich západní sousedů a stát už do její záchrany různým způsobem "napumpoval" 80 miliard eur

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mnichov

Mnichov | Foto: Jiří Hošek

Situace mnichovského finančního ústavu je podle znalců navzdory poskytnuté pomoci katastrofální. Spolková vláda údajně zvažuje stejný postup jako v případě Commerzbank, ve které stát získá 25ti procentní podíl.

V případě Hypo Real Estate se ale šušká o většinovém převzetí s cílem ochránit zájmy daňových poplatníků. To by ale vyžadovalo změnu příslušného zákona, který státní podíl omezuje na maximálně 33 procent.

Ve hře je ale vícero variant, které zástupci banky ani představitelé Zvláštního fondu pro stabilizaci finančního trhu Soffin nechtěli komentovat. Hypo Real Estate stáhla už začátkem října loňského roku málem ke dnu její irská dceřiná společnost Depfa.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme