Německá CSU navrhuje, aby Řecko vystoupilo z eurozóny

K dobrovolnému vystoupení z eurozóny vyzvala Řecko německá křesťansko-sociální unie CSU. Strana, která je součástí berlínské vládní koalice, má dojem, že zadlužená středomořská země má mnohem větší problémy než se zdá. Německo má výhrady k poskytnutí finanční pomoci, o kterou aténská vláda požádala.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euromince

euromince | Foto: Evropská komise

„Řecko by mělo zodpovědně zvážit svůj odchod z eurozóny," řekl časopisu Der Spiegel Hans-Peter Friedrich z CSU. Podle něj Atény nesužuje pouze nedostatek likvidity, ale taky vážné strukturální problémy a potíže s růstem ekonomiky.

Bavorský politik si myslí, že by se citlivá otázka řeckého odchodu z eurozóny už neměla tabuizovat. Oporu našel v předsedovi frakce CDU/CSU v Evropském parlamentu Werneru Langenovi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Postoj Německa k poskytnutí finanční pomoci Řecku přiblížil v Odpoledním Radiožurnálu berlínský zpravodaj ČRo Jiří Hošek.

Ten si myslí, že skutečnou alternativou není pro Řecko nic neřešící úvěrový balíček, ale právě vystoupení z eurozóny a tvrdé strukturální reformy.

Langen má navíc stejně jako mnozí další němečtí politici pochybnosti o tom, zda je záchranný balíček slučitelný s unijním právem i německým ústavním pořádkem.

Jiří Hošek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme