Německá divize společnosti Telefonica zahajuje primární úpis akcií. Za 1,6 miliardy eur

Dnes zahajuje primární úpis akcií německá divize společnosti Telefonica, O2 Germany. Španělská mateřská společnost chce během IPO upsat akcie za celkem 1 miliardu a šest set milionů eur. Z takto získaných peněz chce podle serveru Patria mateřská Telefonica SA financovat vlastní dluh.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Telefónica O2

Telefónica O2 | Foto: Tomáš Adamec

„Interval upisovacích cen akcií je nastaven od 5,25 do 6,5 eur na akcii německé divize O2 Germany. Mateřská Telefonoica se obchoduje kolem 10,5 eur na akcii,“ přiblížil na Rádiu Česko analytik makléřské společnosti BH Securities Petr Hlinomaz.

Oznámení o primárním úpisu akcií přichází krátce poté, co Telefónica SA odčerpala z německé divize dividendu, která přesahovala 4 miliardy eur. Podle analytika ale tato akce mateřské firmy zájem o akcie neovlivní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Německá divize společnosti Telefonica zahajuje primární úpis akcií. Hostem Rádia Česko byl Petr Hlinomaz, analytik makléřské společnosti BH Securities.

„Sice se možná Telefonica trochu ošidila o nějaký marketingový faktor nebo argument. Ale pokud se dividenda takto vyjme ze společnosti, o to nižší je pak upisovací kurz. Či obráceně, pokud by tam zůstala, tak by třeba v tomto případě mohl být o 3 až 3,5 eura upisovací kurz vyšší,“ vysvětlil.

Mateřská Telefónica SA potřebuje zlepšit stav kapitálu a dluhu. Kvůli zadlužení ji také hrozí další downgrade ze strany ratingové agentury Standard & Poors.

„Investoři hodně reagovali v okamžiku, kdy španělská Telefonica reportovala horší pololetní výsledky a navíc zrušila výplatu dividendy, tehdy kurs akcií klesl. V okamžiku, kdy teď reportuje různá opatření, včetně prodeje majetku, investoři vnímají, že se něco děje a v tom případě obavy nebo rizika se jeví o něco menší,“ dodal analytik.

Tomáš Pavlíček, Barbora Kreuzerová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme