Německá ekonomika letos vzroste o 0,4 procenta, odhaduje Berlín. Míra inflace naopak klesne

Německá ekonomika v letošním roce vykáže růst o 0,4 procenta, nikoliv o 0,2 procenta, jak činil dosavadní odhad. Ve středu to při představování jarní prognózy hospodářského vývoje oznámil spolkový ministr hospodářství Robert Habeck. Řekl také, že mírně rychlejší bude i tempo zpomalování inflace, jejíž míra by letos měla činit 5,9 procenta. Dosud se počítalo s šesti procenty. V příštím roce inflace podle odhadů vlády klesne na 2,7 procenta.

Berlín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Podle německé centrální banky se ekonomika spolkové republiky vrátila v letošním prvním čtvrtletí k růstu (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

„Ve srovnání s běžnými roky by nebyl výhled růstu ekonomiky o 0,4 procenta samozřejmě vůbec uspokojivý, ale vzhledem k tomu, čeho jsme se ještě v zimě museli obávat, je to významné,“ řekl Habeck.

„Ukázalo se, že německé hospodářství je přizpůsobivé a odolné tlakům. Postupné zotavování, které jsme viděli v prvním čtvrtletí, nadále pokračuje,“ řekl o důvodech příznivějšího výhledu na letošní rok.

V Česku se ceny plynu zvedly nejvíce v EU. ‚Nejspíše bude chyba ve statistice,‘ brání se ministerstvo

Číst článek

Aktualizovaný výhled počítá i s příznivějším poklesem míry inflace. Zimní odhad vlády vycházel z šesti procent na letošní rok a 2,8 procenta pro rok příští. Středeční prognóza naopak snížila odhad hospodářského růstu na příští rok, a to na 1,6 z dosavadních 1,8 procenta.

Habeck na tiskové konferenci novinářům řekl, že Německo v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu čelí mimořádně složitým dopadům a problémům. Uvedl také, že na ekonomiku dopadají i demografické změny německé populace, která stárne.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní mimo jiné závislá řada českých firem. Růst německé ekonomiky loni podle spolkového statistického úřadu zpomalil na 1,8 procenta z předloňských 2,6 procenta.

Podle německé centrální banky se ekonomika vrátila v letošním prvním čtvrtletí k růstu, loni v závěrečném kvartálu proti předchozím třem měsícům klesla o 0,4 procenta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme