Německá ekonomika meziročně posílila o tři procenta

Německá ekonomika loni meziročně posílila o tři procenta. Naplnilo se tak očekávání trhu. Ze zveřejněných statistik dále vyplývá, že německé hospodářství táhl především růst exportu o 8,2 a investic o 8,3 procenta. Svým dílem přispěl také růst veřejných výdajů a stavebnictví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Portugalská automobilka Autoeuropa (ilustrační foto)

Portugalská automobilka Autoeuropa (ilustrační foto) | Foto: Volkswagen Autoeuropa, Volkswagen Autoeuropa

Ovšem spekulace, že eurozóna propadne do recese, se množí. Nově před ní varuje i člen vedení Evropské centrální banky Nowotny.

„Čísla z Německa nakonec nebudou zásadní pro to, jestli bude recese a jak hluboká bude recese v Evropské unii. Problém v evropské měnové unii leží někde jinde, na periferii. I když výsledek německé ekonomiky za poslední rok je slušný tříprocentní růst, samo o sobě to nemůže sloužit jako záruka toho, že se EU nepropadne do recese,“ říká hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš a pokračuje:

„Myslím si, že recesi, alespoň mělkou, zde uvidíme a napovídají tomu i výsledky za poslední kvartál, které ukazují mírný propad HDP. To pro nastávající rok nenaznačuje nic pozitivního.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoji ekonomiky Německa mluvil na Rádiu Česko hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš

Z počátku loňského roku byl podle Bureše patrný silný rozjezd investic a vývozu. Ke konci roku investice i vývoz začaly slábnout. Napříč rokem tam byla stabilní a solidní spotřeba domácností i vlády. To jsou věci, které v německém HDP zajišťovaly určitou stabilitu.

„Vývoj v letošním roce bude hodně záležet na tom, jak se evropským politikům podaří ustát krizi na periferiích eurozóny. Krize už ale zasahuje i jádro eurozóny. V tuto chvíli si proto myslím, že mělká recese napříč eurozónou je nevyhnutelná,“ uvádí Bureš.

Vzhledem k předpokládanému vývoji v Německu Bureš předpokládá, že se alespoň v první polovině roku nebude dařit všem českým exportněji zaměřeným podnikům, především cykličtějším odvětvím. Horší rok zažijí automobilky, většina strojařů a realitní sektor a stavebnictví.

Roman Chlupatý, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme