Německá ekonomika posiluje. Díky vývozu i domácí spotřebě

Německá ekonomika ve třetím čtvrtletí posílila ve třetím čtvrtletí v porovnání s předchozím čtvrtletím o sedm desetin procenta. Vyplývá to ze zpřesněných údajů, které zveřejnil německý statistický úřad. Ty tak potvrdily předchozí odhad a dokreslily celkový pohled na hospodářství, které pohání jak poptávka ze zahraničí, zejména z Číny, tak i rostoucí domácí spotřeba.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německé sladkosti

Německé sladkosti | Foto: Klára Stejskalová

„Je evidentní, že česká ekonomika oživila a rostla v letošním roce právě díky německé ekonomice. Česká ekonomika reaguje trochu se zpožděním na vývoj v Německu, což ukázaly i naše první odhady růstu HDP ve třetím čtvrtletí,“ říká analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoji německé ekonomiky mluvila na rádiu Česko analytička Raiffeisenbank Helena Horská

Německý růst se do značné míry opírá o export do Číny. Peking přitom signalizuje, že hodlá růst kvůli vysoké inflaci přiškrtit.

„Vliv Číny na německou ekonomiku bych osobně nepřeceňovala. V německém exportu totiž mají daleko větší váhu země jako Francie, USA, Nizozemí a také východní Evropa. Pro německé ekonomické oživení je tedy zpráva o tom, že čínská ekonomika nejspíše trochu zpomalí, nepříznivá, nicméně se domnívám, že daleko důležitější pro Němce bude vývoj v Evropě, především té východní,“ pokračuje Horská, podle které navíc nebude zpomalení čínské ekonomiky tak výrazné.

Vzpruhou pro německou ekonomiku je i domácí spotřeba. „Německo se pyšní vyváženým ekonomickým růstem založeným jak na domácí spotřebě, tak na i na vývozu. To je chvályhodné především v dobách takzvaných měnových válek,“ uvádí Horská.

Rizikem pro německou ekonomiku je podle analytičky Horské silné euro, které podvazuje růst vývozu: „Finanční problémy v Evropě zase budou zvedat úrokové sazby a výnosy z dluhopisů. To může tlačit investice a soukromou spotřebu dolů.“

Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme