Německá ekonomika překonala recesi

Německé hospodářství se pomalu ale jistě dostává z hospodářské krize. Nejsilnější evropská ekonomika ve třetím čtvrtletí posílila oproti předchozím třem měsícům o sedm desetin procenta. Stoupl také sledovaný index podnikatelského klimatu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euromince

euromince | Foto: Evropská komise

Index mnichovského institutu Ifo vzrostl osmý měsíc po sobě a dosáhl dokonce hodnoty před milníkem hospodářské krize, tedy krachem banky Lehman Brothers.

Trh ovšem na hospodářské oživení reaguje zdrženlivě. Podle analytiků jsou příznivá čísla o výkonnosti německé ekonomiky hlavně odrazem státních pobídek doma i v cizině.Po vypršení těchto zvláštních programů zřejmě růst znovu ztratí na tempu.

Odborníci se v příštím roce obávají rostoucí nezaměstnanosti. Kancléřka Angela Merkelová ale naznačila, že by vláda mohla prodloužit platnost opatření, které firmám umožňuje zaměstnat lidi na zkrácenou pracovní dobu.

Jiří Hošek, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme