Německá ekonomika v posledním čtvrtletí poklesla. Vyhlídky má ale dobré

Německá ekonomika zaznamenala ve čtvrtém kvartálu pokles o dvě desetiny procenta. Vyplývá to ze zprávy o vývoji HDP Německa, kterou vydal spolkový statistický úřad a potvrdil tak svůj dřívější odhad. V průběhu celého loňského roku ale německý hrubý domácí produkt rostl – celkem o tři procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurové bankovky

Eurové bankovky | Foto: Fotobanka stock.xchng

Zhoršení výsledků německé ekonomiky v posledním čtvrtletí zapříčinil pokles zahraničního obchodu, říká hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

„Slabší poptávka ze sousedních zemí eurozóny a trochu slabší poptávka z asijských zemí stáhly německý hrubý domácí produkt do záporu. Na druhou stranu pořád poměrně dobře se dařilo domácím investicím a tak trochu uprostřed stagnací skončila spotřeba domácností, která ani nerostla, ani neklesla a vykázala takovou kladnou nulu,“ upřesňuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš rozebírá ekonomické vyhlídky Německa

Dodává, že za propadem exportu stojí krize v okrajových oblastech eurozóny – Německo sice těží z rozvíjejících se trhů, stále má ale značné obchodní vazby na Francii, Itálii a Španělsko. Tyto země tvoří asi 30 až 40 procent veškerého německého vývozu, pokračuje Bureš, proto když přistoupí k úsporám, německá ekonomika to pocítí.

„Neřekl bych, že to je tím, že je německé zboží příliš drahé. Německé podniky, především strojírenské, vyvážejí častokrát velice specifické produkty, které se těžko dají nahradit a kde ani cena není fakticky rozhodující pro tu poptávku,“ myslí si ekonom.

Pokles německého vývozu je tedy podle Bureše způsoben obecně propadem zahraničního obchodu ve světovém měřítku. Zahraniční obchod totiž tvoří v Německu větší část HDP, než je tomu například ve Francii nebo v Itálii, kde je více zastoupena domácí poptávka, upřesňuje.

Situace se prý stabilizuje

„Co se týká vyhlídek na letošní rok, tak ony tak chmurné nejsou. Ta poslední měkká čísla, především nálady v průmyslu, ukazují, že negativní trend z konce minulého roku se zastavil a když se díváme na podnikatelský index Ifo, jeden z nejostřeji sledovaných indexů nálady v Německu, tak ten zaznamenal již čtvrtý měsíc zlepšení v řadě a je na poměrně vysokých úrovních,“ říká Bureš.

Propad německého hospodářství tedy podle něj bude přetrvávat nejspíš jen krátce do začátku tohoto roku. Pokud se pak podaří udržet napětí na finančních trzích, nevidí Bureš prostor pro výraznější propad:

„Naopak si myslím, že situace v tuhle chvíli se spíše stabilizuje a Německo by mohlo těžit z velice uvolněných měnových podmínek, které mu dopřává Evropská centrální banka, a mohlo by se v polovičce toho roku vrátit k solidnímu růstu.“

Českou ekonomiku, která je na německou silně vázána, ale budou dále brzdit slabá domácí poptávka, vysoká nezaměstnanost a vládní úspory, uzavírá Bureš.

Naďa Bělovská, Václav Orcígr, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme