Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí mírně posílila

Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí posílila o 0,3 procenta. Vyplývá to ze zpřesněných informací, které tak potvrdily původní rychlý odhad.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německo - koláž

Německo - koláž | Foto: Ondřej Jánoška

Jak statistický úřad a centrální banka doplňují, hospodářství od dubna do května táhly zejména vládní stimuly doma i ve světě. Stejné faktory by pak podle bankéřů mohly vést ve třetím čtvrtletí k ještě výraznějšímu růstu.

Znamená toto posílení ekonomiky, že je německá recese minulostí? "Na jedné straně je to zajímavý signál, protože většina ekonomu očekávala propad, byť mírný - zhruba 0,5. Takže číslo je do jisté míry překvapením. Ale na straně druhé - 0,3 procenta není žádný silný růstový impuls," řekla Rádiu Česko Ilona Švihlíková z Vysoké školy ekonomické v Praze.

Zatím také není jasné jak udržitelný ten růst, kterého Německo dosáhlo, skutečně je. Například podle ekonoma švýcarské banky UBS Martina Luecka vyprchá společně s účinkem vládních stimulů.

"Tady je třeba si zanalyzovat, proč došlo k tomuto, byť velmi mírnému obratu. Názory se budou různit. Podle německých ekonomů byl hlavním příspěvkem mohutný fiskální impuls. Ten ale nelze udržet do nekonečna. Jako mnohem významnější pro Německo bych viděla určitý růst průmyslové výroby a především hru zakázek," uvedla Švihlíková.

Přehrát

00:00 / 00:00

O posledním vývoji německé ekonomiky hovořila Martina Mašková na Rádiu Česko s Ilonou Švihlíkovou z Vysoké školy ekonomické v Praze.

Německo má podle ekonomky lepší strukturu ekonomiky než Česká republika. "Obrovskou výhodou německého průmyslu je silná diverzifikace. Jsou silní jak v tradičních segmentech, jako je například automobilový či chemický průmysl, tak v malých segmentech. Jejich další výhodou je, že mají angažmá na celém světě," domnívá se Švihlíková.

Pro Českou republiku je Německo hlavním obchodním partnerem a také jejím dominantním investorem. Tato silná závislost ale není podle Švihlíkové úplně šťastná.

"Český export je příznivě korelován s německou průmyslovou výrobou. Můžeme tedy očekávat, že pokud by nějak silněji vzrostla průmyslová výroba Německa, tak se to může pozitivně projevit i na nás," uvedla ekonomka. Do budoucna by ale doporučovala zvážit strukturu našeho exportu z teritoriálního hlediska.

"Bylo by dobré - stejně jako Němci - se pokusit poněkud více diverzifikovat a vrátit se na naše trhy, jako byla jižní Amerika a především Čína, která je velice perspektivní," doporučila v rozhovoru pro Rádio Česko Ilona Švehlíková z VŠE v Praze.

Martina Mašková, Roman Chlupatý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme