Německá ekonomika ve třetím čtvrtletí rostla. Dařilo se především průmyslu a exportu

Německá ekonomika vykázala ve třetím čtvrtletí růst, zatímco většina evropských států hlásí recesi. V černých číslech drží Německo především průmysl a také export za hranice krizí postižené eurozóny. V závěru roku se podle německého ministerstva financí očekává pokles.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automobilka Porsche v Lipsku

Automobilka Porsche v Lipsku | Foto: Klára Stejskalová

Uvnitř německé ekonomiky stále platí, že Hartzovy reformy uskutečněné z doby vlády sociálnědemokratického kancléře Gerharda Schrödera neztratily na své dynamice.

Pracovní trh je v Německu podle ekonoma Michala Mejstříka mimořádně úspěšný:

Přehrát

00:00 / 00:00

O růstu německé ekonomiky mluvil na Rádiu Česko ekonom Michal Mejstřík

„Tím, že je velká většina lidí zaměstnaná, odvádí se méně na sociální dávky. Lidé mají více peněz a spotřeba je vyšší. Tím pádem je i rozpočet v lepším stavu než v řadě sousedních zemí.

Měkčí euro dovoluje konkurenceschopnost německého zboží, které se i díky kvalitě, drží na všech trzích.

Z německých úspěchů by mohla podle ekonoma Mejstříka do jisté míry těžit i česká ekonomika.

V roce 2002 představil personální ředitel Volkswagenu Peter Hartz, na objednávku kancléře Gerharda Schrödera, soubor reforem nových nástrojů a škrtů, které vešly do dějin pod autorovým jménem. Došlo ke sjednocování úřadů, ke změnám v pracovních smlouvách. Škrtalo se v oblasti sociálních dávek, zjednodušil se systém výplaty podpor a dávek v nezaměstnanosti. Nezaměstnaní museli být aktivní při hledání práce a podobně.

„Pokud ale nebudeme pokračovat ve vnitřních reformách tempem, jako je to v Německu, tak se nám může stát, že se nám naopak Německo bude vzdalovat a například drahé české zboží nebude potřebovat."

Růst produktivity práce je v Německu stále rychlejší než růst mezd. A růst mezd je vyšší než růst inflace.

„Toho bychom rádi docílili i v České republice, ale to bez nějakých bolestných změn nemůže být,“ dodává Mejstřík.

Barbora Kreuzerová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme